Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.07.05.

Koronavírus: Nem biztató a helyzet Horvátországban

A csütörtökig tartó egy hétben átlagosan napi 67 új megbetegedést regisztráltak, egyedül csütörtökön pedig 96-ot.

Az országban két járványgóc alakult ki: a kelet-szlavóniai Gyakovón (Djakovo) és Zágrábban.

A fertőzések megugrása különösen annak fényében aggasztó, hogy azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma.

A romló horvát adatok miatt a szomszédos Szlovénia pénteken levette Horvátországot a biztonságos országok listájáról.

Időközben Strandtörvényt készítenek elő Horvátországban. Még a vízben sem lesz szabad közel menni senkihez.

A készülő strandtörvénytervezet szerint a koronavírus járvány miatt, úgy kell átalakítani a strandokat, hogy mindig biztosított legyen a 1,5 méter távolság. Ilyen messze kell, hogy legyenek a strandszékek egymástól. Úszás közben is meg kell tartani a 1,5 méter távolságot. Strandágyakat ha már az illető nem használja, fertőtleníteni kell. WC-t 2 óránként fertőtlenítik és jól látható helyen kézfertőtlenítőket kell elhegyezni. 100 m2-en 15 ember tartózkodhat.

A helyi rendőrségnek valamint a strandok üzemeltetőinek biztosítaniuk kell majd, hogy a napernyők, törülközők ne legyenek szorosan egymás mellett. Biztosítani kell az egészségügyi távolságot. Érdemes megemlíteni, hogy a horvát gazdaság rendkívüli mértékben függ a turizmustól. A GDP mintegy 20%-a származik ebből a szektorból. Egy elhúzódó járványidőszak és egy elmaradt turistaszezon alighanem visszafordíthatatlan károkat okozna a horvát gazdaságban.

A legtöbb új eset Zágrábban és Eszék-Baranya megyében van. A vírus ismét bejutott az egészségügyi ellátási rendszerbe is a horvát fővárosban. A válságstáb Zágráb városában – ahol a legtöbb megbetegedést diagnosztizálták -, valamint Eszék-Baranya és Split-Dalmát megyében megtiltotta a látogatást a kórházakban és az idősotthonokban, valamint kötelezővé tette ezen intézményekben a szájmaszk viselését.

Alemka Markotic járványügyi szakember, a válságstáb tagja elmondta:

az emberek túl könnyen vették a korlátozások feloldását, és már nem tartják magukat a közösségi távolságtartás szabályaihoz és a higiéniai előírásokhoz. Továbbra is ajánlott a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben – mondta.

Zágráb csütörtöktől szigorított a beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

A válságstáb azt követően hozta meg a döntését, hogy az elmúlt napokban több behurcolt esetet is találtak, amelyek hatással voltak a fertőzöttek számának növekedésére Horvátországban.

Szlovéniában is behurcolt esetekre hivatkoznak: Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból érkezett fertőzöttekről van szó. Az első három országot a szlovén kormány „vörös listára tette”, s azóta korlátozza állampolgárai számára a beutazást, Horvátországgal szemben ugyanakkor nem tervez bevezetni hasonló intézkedéseket. A nem biztonságos országok listájára került még Albánia és Portugália is.

Idén nyáron komoly egészségügyi és pénzügyi kockázatot vállal az, aki külföldre megy nyaralni. Horvátországban pl. karanténba kell vonulni, ha már ott kezdi el mutatni valaki a koronavírus tüneteit, a szállásán kell maradnia és tájékoztatnia kell erről a szállásadóját vagy utazásszervezőjét. Miután a karantén költségeit valószínűleg az ott tartózkodónak kell fizetni, a biztosítók ugyanis, erre nem fizetnek, ez több százezer forinttal is drágábbá tehet egy nyaralást.

Ukrajnában is újra támad a vírus Továbbra sem lassult számottevően a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, az elmúlt napban 823 új fertőzéses esetet regisztráltak és 22 újabb haláleset történt – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által vasárnap közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. Az új esetekkel együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma elérte a 48 ezer 500-at, a halálos áldozatoké pedig 1249-re emelkedett, míg eddig 21 ezer 376-an gyógyultak meg, közülük előző nap csak 221-en. Az aktív betegek száma 25 ezer 875-re nőtt. Százezer lakosra számítva a legtöbb aktív beteg jelenleg az ország nyugati részében, a romániai határnál lévő Csernyivci megyében (294,7), valamint Lviv (204,9) és Voliny (178) megyében van. Kórházi ápolásra 4073-an szorulnak, közülük 105-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ördög Nóra és Nánási Pál bejelentette: vége

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

life.hu

20 éve mutatták be a Tróját: 20 dolog, amit biztosan nem tudtál a filmről

vg.hu

Térképen az M9-es: megépül Magyarország leghosszabb autópályája – kiválasztották, ki tervezi az új szakaszt

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

magyarnemzet.hu

„A mozgalmának vége” – baloldali elemző adta meg a kegyelemdöfést Magyar Péternek

origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: gyógyíthat a rágó?

lakaskultura.hu

Örökké divatos tapéta: mi a különbség és melyiket fajtát válaszd?

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Mindenkit meglepett Kulcsár Edina, bejelentette a nevet

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Ez volt a Legyen Ön is milliomos legnehezebb kérdése, alig tudja rá valaki a választ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?