Létrehozva: 2020.04.26.

Koronavírus-káosz Franciaországban

Franciaországban a kijárási tilalom ellenére dugig vannak a fővárosi metrók. A tömegben sokakon nincs maszk, a zsúfoltság miatt pedig az emberek szinte képtelenek betartani a biztonságos távolságot. 600 ezren lényegében elmenekültek a fővárosból.

Franciaországban jelenleg szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben. Az országban március közepe óta csak megfelelő indokkal, például munka vagy bevásárlás miatt hagyhatják el az emberek otthonukat. Ráadásul csak egy a belügyminisztérium oldaláról letölthető dokumentum birtokában tehetik ezt meg.

Sokan vannak ugyanakkor, akik a jelenlegi helyzetben sem tudják otthonról végezni munkájukat. A bejáráshoz rengetegen használják a tömegközlekedési eszközöket. Az egészségügyi veszélyhelyzetben a párizsi metrók ugyanakkor nem közlekednek olyan sűrűn, mint általában. A szerelvények kicsit több mint harmada szállítja jelenleg az utasokat. A ritkább járatok miatt viszont sokszor zsúfoltság alakul ki a kocsikon. Erről tanúskodik ez a felvétel is, amelyen az is látható, hogy a tömegben sokan semmilyen védőfelszerelést, így kesztyűt és maszkot sem hordanak.

A védőfelszerelések hiánya mellett az egyik nő a felvételen arra is panaszkodik, hogy a zsúfoltság miatt nem lehet betartani a biztonságos távolságot sem.

A videóban megszólal egy intenzív osztályon dolgozó orvos is, aki szerint különösen aggasztóak a felvételek, és egyértelműen azt mutatják, hogy a tömegközlekedés még nem áll készen a karantén feloldására. Stéphane Gaudry személyes tapasztalata is hasonló, hiszen a kórház előtti villamosmegállóban ő maga is minden nap zsúfolt szerelvényeket lát. A felvételen egyébként épp egy ilyen megtelt villamost láthatunk. Az orvos szerint ez hatalmas veszélyt jelent, hiszen, ha fertőzött személy utazik a járaton, akkor könnyen továbbadhatja a vírust másoknak.

A videóban megszólal Eric Coquerel, az Engedetlen Franciaország képviselője is, aki azt hangsúlyozza, hogy már most kellenének a megfelelő védőfelszerelések, főleg maszkok, és sűríteni kellene a járatokat is a tömegközlekedésben.

Franciaországban jelenleg még nem kötelező az arcmaszkok viselése. A kormány május 11-től tervezi az enyhítést. A tervek szerint a tömegközlekedőknek ekkortól már kötelezően kellene majd maszkot viselniük.

Franciaországban az elmúlt 24 órában 369-cel 22 614-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 389-es növekmény után, az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma pedig immáron 17. napja csökkent – közölte szombat este a francia egészségügyi minisztérium.

A közlemény szerint kórházban 198-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a pénteki 305 után, és ezzel 14 050-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdete óta 8564-en vesztették életüket – 170 új halálesetet jelentettek az előző napi 84 után.

Az intenzív osztályokon 17. napja csökken a súlyos betegek száma, ahol jelenleg 4725 Covid-19 fertőzött fekszik. Ez 145-tel kevesebb, mint pénteken.

Az egészségügyi tárca ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a más betegségekben szenvedőkkel együtt 7525 embert ápoltak szombat este intenzív osztályokon, ami 50 százalékkal magasabb szám, mint a járvány kezdete előtt a francia egészségügyben rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy. A karantén feloldásához ez utóbbi mutatót tartják a szakemberek irányadónak az egészségügy teherbíró képességének megítélése szempontjából.

A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások kezdete óta a lakosság száma negyedével, csaknem 600 ezerrel csökkent Párizsban – derült ki egy új tanulmányból.

A drasztikus csökkenés kétharmadát azok az emberek adják, akiknek nem a francia fővárosban van az állandó lakhelyük, és akik nagy része a március 17-én életbe lépett karantén előtt elhagyta a várost. Jelentős részük diák, akik albérletben vagy kollégiumban laknak a fővárosban, de sok külföldi is hazautazott, illetve a szállodák is konganak az ürességtől jelenleg, miután turisták egyáltalán nincsenek a városban.

A csökkenés fennmaradó egyharmadát azok a párizsiak adják, akik vidéki házaikba menekültek el a karantén idejére. Számuk csaknem 200 ezerre tehető, ami a párizsi körgyűrűn belül élők 12 százalékát jelenti.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így záratták be a konferenciát, ahol Orbán Viktor is felszólalna

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

metropol.hu

Házasság első látásra: Enikő döntést hozott

mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

mandiner.hu

Frank Füredi a brüsszeli konferenciáról: El akarnak minket hallgattatni!

origo.hu

Családja nélkül hagyta el az országot Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor. A tét: háború vagy béke

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

POLITIK

Szexrabszolgaként tartottak, kínoztak meg lányokat a Németországban letartóztatott migránsok

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak

POLITIK

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye