Létrehozva: 2021.06.10.

Koronavírus: kedvező adatok érkeztek, tovább enyhül a járvány

206 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 591 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

206 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 591 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 7 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 896 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 722 296 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 54 399 főre csökkent.

Fotó: Science Photo Library

481 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 57-en vannak lélegeztetőgépen – írta meg a koronavírus.gov.hu.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 324 996 fő, 4 157 681 fő már a második oltását is megkapta. 199 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 790 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 904 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 724 614 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 52 272 őre csökkent. 442 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,5%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 42%-os átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 315 ezer fő és 93%-uk már fel is vette az oltást. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra. Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mar-lehet-regisztralni-12-15-eveseket-oltasra

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-az-online-idopontfoglalo

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kormány felállítja az élet újraindításért és a gazdaság újraindításáért felelős Operatív törzseket, és nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét a gazdaság újraindításával kapcsolatos kérdésekben.

Elkezdődött a 12-15 évesek oltásának regisztrációja, a gyerek adataival a szülő regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd néhány napos átfutás után, online lehet időpontot foglalni a nekik adható Pfizer-vakcinára – mondta el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a járvány elleni védekezésért felelős testület online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes hozzátette: a háziorvostól is kérhető az oltás, de ebben az esetben az orvosnak össze kell várnia annyi gyereket, hogy egy ampullából az összes kinyerhető adag beadható legyen.

Ha a gyereknek valamilyen krónikus betegsége van, az oltás előtt érdemes a kezelőorvossal konzultálni – ajánlotta a szakember.

Galgóczi Ágnes az aktuális járványügyi adatokról elmondta, az elmúlt napon 199 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel 806 790-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 442 beteget ápolnak a vírus szövődményeivel összefüggésben, közülük 51-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Elmondta azt is, az oltási program folyamatosan zajlik, eddig az oltás első dózisát 5 324 996-an, míg a másodikat 4 157 681-en kapták meg. Az oltásra regisztráltak száma 5 millió 115 ezer, és 93 százalékuk már megkapta a vakcinát, ezzel a magyar lakosság átoltottsága 54,5 százalékos, míg az európai uniós átlag 42 százalék.

Hozzátette: a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége országos átlagban eléri vagy megközelíti a tavaly nyári értéket, növekedést a mintákban sehol sem tapasztaltak.

Azt mondta, a járványügyi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, azonban a vírus „nem tűnt el”.

Ezzel kapcsolatban kitért arra: előfordulhat, hogy ősszel, télen – a légúti fertőzések szezonális időszakában – újra „fellobbanhat” a járvány, ezért fontos, hogy minél többen éljenek az oltás lehetőségével. Regisztráció oltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

Galgóczi Ágnes beszámolt arról is, hogy levelet küldtek a háziorvosoknak, amiben arra kérték őket: nézzék át a praxisukhoz tartozók listáját, és beszéljenek azzal, aki regisztrált, de még nem vette fel az oltást, és azzal is, aki még nem regisztrált.

Továbbá kérik azokat is, akik még nem vették fel a második oltásukat, hogy tegyék ezt meg, hiszen csak a második dózis után alakul ki a teljes védettség.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat