Létrehozva: 2020.04.22.

Koronavírus: Betiltották az alkoholt Dél-Afrikában. Jó ötlet?

Mindenféle alkohol eladását, forgalmazását és megvásárlását betiltották a Dél-Afrikai Köztársaságban. Sokan már most kételkednek abban, hogy ez jó ötlet volt-e.

Az eredeti szándék bizonyára jó volt, azt hitték megszabadulnak egy sereg gondtól. Csökken majd az utcai erőszak, az ittas vezetés, a családon belüli erőszak, a garázdaság és kevesebb ambuláns beteg jelentkezik majd a baleseti klinikákon. Így a kórházi ágyak is kevésbé lesznek zsúfoltak.

Az elemzők szerint ugyanis az alkoholfogyasztással összefüggő balesetek áldozatai Dél-Afrikában a sürgősségi osztályok kórházi ágyainak, mintegy a felét foglalják el. Hetente, átlagosan mintegy 34 000 sérült érkezik Dél-Afrika sürgősségi osztályaira.

A koronavírus-járvány miatt a múlt hónap végén elrendelt alkoholtilalom azonnal kifejtette jótékony hatását, az esetek száma harmadára, átlag 12 000 balesetre esett vissza. Emiatt sikerült elérni, hogy 5000 sürgősségi ágy szabad legyen, ha a járvány következtében még több ember fertőződne meg. Csökkent az ittas vezetéssel összefüggő közlekedési balesetek száma is, kevesebb áldozat kerül emiatt is a sürgősségi osztályokra.

A dél-afrikai orvosok tehát jó ötletnek tartják az alkoholfogyasztás teljes betiltását arra tekintettel is, hogy több millió súlyosan iszákos ember él az országban. Akiknek szervezete sokkal inkább ki van téve a koronavírus-fertőzésnek, legyengült immunrendszerük miatt. Az más kérdés, hogy a hirtelen bevezetett totális alkoholmegvonás is okozhat súlyos mentális problémákat, dühkitöréseket, agresszív megnyilvánulásokat is beleértve.

Az orvosok azonban ezt látják a kisebb veszélynek. Azt remélik, hogy a tilalom miatt csökken majd a családon belüli erőszak is, és ez is tehermentesítheti a kórházakat.

Másrészt viszont az alkohol értékesítésének és szállításának tilalma máris utcai megmozdulásokat váltott ki, tönkretett több ezer vállalkozást, erőszakot és politikai vitákat gerjesztett.

Az alkoholtilalom kihirdetése után közvetlenül több üzletet kifosztottak és zavargások kezdődtek a Dél-Afrikai Köztársaságban, Fokváros legszegényebb kerületeiben. A rendőrség gumilövedékekkel lőtt a zavargások résztvevőire és könnygázt is bevetettek.

A zavargások Fokváros szegénynegyedeiben robbantak ki, ahol milliók élnek zsúfolt, egymás mellett álló, összetákolt épületekben, sokszor az elemei tisztálkodási lehetőségeket sem biztosító feltétek között.

A korlátozások, mindenekelőtt az alkoholárusítási tilalom ellen tiltakozók barikádokat építettek égő gumiabroncsokból, megdobálták, sőt meg is támadták a rendőröket. Johannesburg után Port Elizabethből is hasonló zavargásokról érkeztek beszámolók. Miután több üzletet feltörtek, a boltok legnagyobb része bezárt, amitől viszont áruhiány keletkezett, beleértve az élelmiszerhiányt is.

A korlátozások során betiltották a nem alapvető fontosságú termékek értékesítését. Az alkohol mellett már a dohánytermékek sem forgalmazhatók.
A dél-afrikai kormány ezen túl egyszeri vagyonadó bevezetését tervezi, a pénzt a gazdaság újraindításához használnák fel.
A tervek szerint a következő napokban Dél-Afrika fokozatosan indítaná újra gazdaságát, első körben a bányászat 50%-át indítanák el. Az országban több mint 3 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak és 52 haláleset történt a március 5-ei első eset óta.

Eddig Afrika 54 országából összesen 52 jelentett koronavírus- megbetegedéseket, a fertőzések száma megközelítette a 30 000-et. A halottak száma is meghaladta a kétezret. Afrika-szerte további korlátozó intézkedések várhatók. A kontinensen 24 ország már teljesen lezárta a határait az afrikai betegségmegelőző központ szerint.

Az afrikai kórházak valószínűleg csak a töredékét tudják majd ellátni a koronavírusos eseteknek, ha a járvány szétterjed a fekete kontinensen. A földrész legtöbb kórházában ugyanis nincs intenzív osztály, márpedig az olaszországi helyzet nyilvánvalóvá tette, hogy a súlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek jó része oda kerül. A kontinens egyik legjobb egészségügyi rendszerével rendelkező Dél-Afrikában is kevesebb mint 1000 intenzív ágy jut 56 millió(!) lakosra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Eredeti cicije van?" – kikérdezte barátja a Házasság első látásra szereplőjét

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

Varga Judit: senki soha nem mondta meg a kormányból, hogy mit csináljak a magánéletemben

ripost.hu

Kiderült Szoboszlai titka: rászokott a különleges piára

hirtv.hu

Varga Judit: Magyar Péter nem feltétlenül az az ember a magánéletében, akit ő mutatni akar a külvilágnak

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett