POLITIK

Koronavírus: Az EU elbukott válságkezelésből

Az Európai Unió, különösen az Európai Bizottság (EB) kudarcot vallott a koronavírus kezelésében, és a járvány meg fogja gyengíteni a közösséget – jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök a Blesk című cseh napilapnak adott vasárnapi interjúban. Zeman bírálta az EB elnökét, Ursula von der Leyent is, amiért az a határok nyitva tartását szorgalmazta.
címkék:
  • Szerző: M.M.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottág elnöke márciusban a határok nyitva tartását szorgalmazta, azzal elősegítette a járvány terjedését. „A határok újbóli megnyitása olyan fertőzési hullámot indítana el, ami összehasonlíthatatlanul nagyobb károkat okozna, mint ha zárva tartanánk azokat” – szögezte le a cseh elnök.

Zeman rámutatott, hogy von der Leyen bírálta azokat az államokat, amelyek a járvány terjedésének kezdetén lezárták a határaikat, ugyanakkor az EU semmilyen tervvel nem rendelkezett a vészhelyzet kezelésére, ezért ennek mielőbbi elfogadására lesz szükség. Megjegyezte, hogy az európai nemzetállamok eddig jól kezelik a kialakult krízishelyzetet. „Nem mindegyikük, de Csehország igen” – tette hozzá Zeman. Ursula von der Leyen a DPA hírügynökségnek március végén kifejtette, hogy az EU-tagállamok által bevezetett határlezárások nem a vírus terjedésének megállítását szolgálták, hanem éppen ellenkezőleg: számos vállalatnak károkat okoztak azzal, hogy megszakították az európai ellátórendszereket. Az EB elnöke szerint az erős belső piac vezetett az EU-ban jelenleg tapasztalható jóléthez.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?