Létrehozva: 2021.02.03.

Koronavírus: Itt vannak a legfrissebb adatok

Újra ezer felett a napi regisztrált fertőzésszám. 83 többségében idős, krónikus beteg hunyt el kedden koronavírus-fertőzés következtében.

Kedden 1048 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 370 336 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 739 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 272 284 fő, az aktív fertőzöttek száma 85 313 főre csökkent. 3697 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 247 270 fő kapott oltást, közülük 75 036 fő már a második oltását is megkapta.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, és az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben is már 82 ezren éltek az oltás lehetőségével. Csütörtöktől a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos értesíti. Minden háziorvosi praxisból 6 idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezen felül 1080 háziorvos maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert.

Magyarországon folyamatos a védőoltások beadása, már csaknem háromszorosa a beoltottak száma az aktív fertőzöttekének – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: az a cél, hogy a lehető leggyorsabban a legtöbb embert immunizálják, előrevéve a magas kockázatú csoportokat. Hozzátette: 75 807-en a már második védőoltást is megkapták.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az aktív fertőzöttek száma napról napra csökken, jelenleg 85 313 beteget tartanak nyilván, közülük 3697-en szorulnak kórházi ápolásra, 269-en lélegeztetésre.

Müller Cecília kiemelte: már 272 284-en meggyógyultak a betegségből.

A héten elkezdődik a legidősebbek oltása, a háziorvosok már megkapták az oltásra előre regisztráló idősek névsorát, és a Moderna-vakcináját már kiszállították a kormányhivatalokhoz. Ebből kap majd 1080 háziorvosi praxis egy-egy ampullát, amelyből tíz-tíz ember oltható – ismertette.

Lehetőség van arra is, hogy más praxisokból hat-hat ember oltópontokon kapja meg az oltást. Az oltást kérők szállítását főként betegszállítókkal, adott esetben önkormányzati vagy családi segítséggel lehet megoldani – mondta a tisztifőorvos. Hozzátette: a betegszállítóknak részletes protokollt állított össze a mentőszolgálat; ebben az esetben az idősekkel betegkísérő megy, és ápoló is lesz velük.

Így összesen 40 ezer ember kaphat az elkövetkező napokban védőoltást – közölte.

Müller Cecília kitért arra, az oltásra érkezőknek érdemes úgy öltözködniük, hogy a felkar könnyen szabaddá tehető legyen, legyen náluk a beleegyező nyilatkozat, valamint inni- és néhány falat ennivaló is lehet az időseknél.

Kiemelte, mind a koronavirus.gov.hu, mind pedig a vakcinainfo.gov.hu honlapon megjelent egy, az idősek számára készített tájékoztató összeállítás, amely a leggyakrabban feltett kérdésekre ad választ.

A szakember megnyugtatott mindenkit, hogy aki most lemaradt erről az oltási körről vagy valamilyen okból nem oltható, az is megkapja majd a védőoltást a rendelkezésre álló vakcinák számának függvényében.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy az emberi erőforrások minisztere – tekintettel a kedvező járványügyi helyzetre – újra engedélyezte az egynapos ellátások elvégzését. Ez alól csak a szájsebészeti és a fülészeti beavatkozások kivételek. Az egynapos beavatkozások előtt szükség van a műtét napjától számítva 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre. Ezen kívül a műtét napján elvégeznek még egy, antigénalapú gyorstesztet is a betegnél.

A Pfizer és a Moderna készítményeiből eddig félmillió adag érkezett az országba, kedden az orosz Szputnyik V oltóanyagból pedig húszezer ember oltására elegendő mennyiség érkezett – ismertette.

Megemlítette, hogy az elismert Lancet című orvosi folyóiratban megjelent az orosz vakcina harmadik klinikai fázisának köztes vizsgálati jelentése, amely szerint 90 százalék feletti a készítmény hatékonysága és a vakcina biztonságos.

Jelezte, hogy számos más ország is egyre nagyobb érdeklődést mutat az unión kívülről beszerezhető vakcinák iránt.

Müller Cecília kérdésre válaszolva beszélt a Bamlanivimab nevű gyógyszer kórházi felhasználásáról is. Közölte, hogy ez a szer a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés kezdeti fázisában használható, és mivel Magyarországon korábban nem volt belőle, még csak két helyen alkalmazzák. A gyógyszer Magyarországra érkezett hétezer adagjából háromszázat a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kapott. Ha az alkalmazásával kapcsolatos vizsgálatok kedvezőek, akkor más intézmények is kapnak belőle – ismertette.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok eddig 22 esetben mutatták ki itthon a koronavírus brit mutánsát, dél-afrikai és brazil mutánst még nem találtak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják