Létrehozva: 2020.04.26.

Koronavírus: 46 halott a svéd szociális otthonban

Svédországban újabb több tucat áldozatot követelt a koronavírus egy idősek számára fenntartott intézményben. A WHO felmérése szerint Európa-szerte az idősotthonokban fordul elő a legtöbb halálos áldozat.

Újabb 46 idős svéd állampolgár vesztette életét egy idősotthonban. Svédország a nyájimmunitás modell mellett rakta le a voksát abban bízva, hogy el tudja majd szigetelni az időseket és a veszélyeztetett lakosságot. Ugyanakkor Anders Tegnell állami járványügyi szakértő egy interjújában már elmondta, hogy a főváros haláleseteinek java része stockholmi idősotthonokban történt. Svédországban eddig több mint 17 ezer fertőzöttje és 2100 halottja van a koronavírusnak.

Hasonló problémák merültek fel Hollandiában is. Geert Wilders a holland Szabadságpárt vezetője Twitterén azzal vádolta Mark Rutte miniszterelnököt és kormányát, hogy tudatosan hagyják figyelmen kívül az otthonokat és az egészségügyi dolgozókat, akik bár könyörögnek a védőfelszerelésekért, mégsem kapják meg őket. Elmondta, hogy emiatt a felelőtlenség miatt történnek a tömeges halálozások.

A De Telegraaf a Wilders által is idézett cikkében úgy fogalmazott, bár Rutte külön felhívta a figyelmet az idősek védelmére, miniszterei hetekig figyelmen kívül hagyták azt és így védekezési tervük súlyos hiányosságokkal indult el.

A WHO egyébként arra is rámutat, hogy az európai halálos áldozatok több mint felét idősotthonokban regisztrálták. Hans Kluge a WHO regionális igazgatója „felfoghatatlan tragédiának” nevezte a helyzetet és kijelentette, hogy az ilyen otthonok dolgozói a járvány igazi „meg nem énekelt hősei”. Elmondta továbbá, hogy többnyire alulfizetett alkalmazottakról beszélünk, akiknek nem juttatják el a megfelelő védőfelszereléseket sem. Ezek biztosítására sürgette az országokat.

Másfél hónappal a járvány olaszországi kezdete után az egészségügyi szakértők már úgy látják, a halottak magas számának magyarázatát az idősotthonokban kell keresni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai is azt mutatják, hogy az Európában elhunytak fele az ilyen intézményekben veszítette életét. Olaszországban több mint 4600 idősotthon működik, a legtöbb, 622 a gazdagabb régiónak számító Lombardiában.

A legnagyobb milánói otthonban, a Pio Albergo Trivulzióban március közepéig ezer idős személy lakott, naponta legalább ezer rokon érkezett hozzájuk, a látogatók és az egészségügyi személyzet etette, mosdatta, öltöztette őket bármilyen védőeszköz nélkül. Az első szájmaszkokat az ápolók március utolsó hetében kapták meg. Az otthon ezer lakójából több mint kétszázan haltak meg az új koronavírus-járvány szövődményei miatt. A több mint ezer fős személyzetből háromszázan betegedtek meg.

A Lombardiában a legtöbb halottat számláló Bergamo városa idősotthonainak minden ötödik lakója meghalt.

Franciaországban több mint 12 ezerre emelkedett az áldozatok száma, az elhunytak több mint harmada az idősotthonokban vesztette életét.

A The New York Times jelentése szerint közel hétezer olyan idős ember halt meg az Egyesült Államokban, akiket otthonban vagy egyéb ellátóintézményben gondoztak. A felmérés szerint a koronavírus 4100 idősotthonban jelenhetett meg az Egyesült Államokban.

Márciusban a koronavírus terjedésének kezdetén az amerikai hatóságok új ajánlásokat fogalmaztak meg az ország több mint 15 ezer idősotthonának. Az intézkedések között van az étkezőkre vonatkozó szabályok szigorítása, a társas összejövetelek felfüggesztése és a létesítményekbe érkezők testhőmérsékletének kötelező ellenőrzése. A The New York Times azonban arról számolt be, hogy az óvintézkedéseket sokszor nem tartják be, vagy ha mégis, akkor az intézmények dolgozói akaratlanul is behurcolhatják a fertőzést az otthonokba.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút