KÜLFÖLD

Könnygázzal oszlatták Belgrádban a járványügyi korlátozások miatt tüntetőket

Az Aleksandar Vucic által kedd délután bejelentett hétvégi kijárási tilalom ellen tiltakoznak több ezren Belgrádban a Köztársasági Parlament épülete előtt.
  • Szerző: M.M.

A tüntetők egy csoportja 22 óra 15 perc körül összetűzésbe került a rendőrséggel a parlament bejáratánál.

A megmozduláson néhány ezren vettek részt. A tiltakozók egy része áttörte a rendőrségi lezárást, és behatolt a törvényhozás épületébe, ahonnan a rendvédelmi szervek rövid időn belül kiszorították őket.
Egy nagyjából százfős csoport ismét megpróbálkozott bejutni a parlamentbe, de a biztonsági erők könnygázzal és időnkénti rohamokkal tartották távol a tüntetőket. A tiltakozók kukákat és egyéb törmeléket dobáltak a rendvédelmi szervek
A helyi sajtó zavargásokról és fosztogatásokról is beszámolt, ezt azonban egyelőre nem erősítették meg.
A tüntetés nem sokkal azt követően kezdődött, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján bejelentette: péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. Mint fogalmazott, „csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb”.

A koronavírus jelenléte óta ez volt az egyik legnehezebb napja Szerbiának – ezzel a mondattal kezdte keddi sajtótájékoztatóját a szerb államfő. Aleksandar Vucic tárgyalt a járványügyi szakemberekkel, akikkel újabb intézkedések mellett döntöttek annak érdekében, hogy csökkentsék a vírus terjedését. A szerb államfő kiemelte, Belgrádban riasztó a helyzet, ezért újabb komoly megszorító intézkedések lépnek életbe.

„Holnaptól tilos az öt főnél tömegesebb nyilvános gyülekezés zárt és nyílt térben egyaránt. Péntektől pedig egy hosszú kijárási tilalom lesz érvényben, vagyis korlátozva lesz a polgárok szabad mozgása, hétfővel bezárólag.”

Újságírói kérdésre válaszolva az államfő elmondta, hogy az intézkedéseket a válságtörzsnek még jóvá kell hagynia. Véleménye szerint a kijárási tilalmat és más korlátozásokat nemcsak a fővárosban és a négy legnagyobb gócpontban kellene bevezetni, hanem az egész ország területén.

Vucic a koronavírus-járvány és az ősszel esedékes szezonális influenza kapcsolatáról is beszélt. Bejelentette, hogy mintegy kétmillió embernek tennék kötelezővé az influenzavírus elleni védőoltást.

„A megbeszélések szerint be kell oltatni minden egészségügyi dolgozót, a katonaság és a rendőrség tagjait, minden állami köztisztviselőt, 3-12 év közötti gyerekeket és minden krónikus betegségben szenvedőt.”

Jelenleg 4 ezer, koronavírussal fertőzött személyt kezelnek különböző egészségügyi intézményekben, de a kórházak most már tele vannak – magyarázta Vucic. Vajdaságról szólva elmondta, még mindig viszonylag kedvező a helyzet. Hozzátette, hogy öt kórház áll majd rendelkezésre az enyhébb klinikai képpel rendelkező koronavírusos betegek számára a tartomány területén szerdától.

Az azonosított fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt az Európai Unió országainak többsége nem engedi be a szerbiai állampolgárokat, vagy kéthetes karanténra kötelezi őket.
Szerbiából eddig 16 719 fertőzöttet és 330 halálesetet jelentettek a Covid-19-járvány következtében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?