KÜLFÖLD

Kivégzés Amerikában: Néhány órán belül megkaphatja a halálos injekciót a hasfelmetsző gyilkosnő

Egyedül Donald Trump leköszönő elnök adhatna kegyelmet neki...
  • Szerző:

70 után Lisa Montgomery, a méhfelmetsző lehet az első nő, akin érvényesítik az Egyesült Államok törvényhozása által kiszabott jogerős halálos ítéletet – írja a The Sun.

Az 52 éves gyilkos késsel felvágta a terhessége nyolcadik hónapjában járó állapotos nő hasát, méhéből kiemelte és elrabolta a magzatot. A horrorgyilkosság még 2004-ben, Missouriban történt.

A jogerősen elítélt gyilkos ügye az utolsó stádiumba lépett, a halálos ítélet végrehajtása néhány órán belül bekövetkezhet. Kiszivárgott információk szerint a kivégzést méreginjekció által hajtják végre – az elítélt számára már semmilyen jogi lehetőség nincs az ítélet felfüggesztésére, a kivégzést csak Donald Trump leköszönő amerikai elnök tudja megakadályozni. Amennyiben haladékot adna Trump, úgy a következő elnökre, Joe Biden-re maradna Montgomery kényes gyilkossági ügyének lezárása.

Így a gyilkosnő akár történelmet is írhat, hiszen Joe Biden korábban már többször nyilatkozta, hogy beiktatása esetén fel kívánja számolni a halálbüntetést. Trump viszont hivatali ideje alatt határozottan támogatta a halálbüntetést. Irányítása alatt a szövetségi kormány csak a tavalyi évben 10 halálbüntetést hajtott végre, ez több, mint az összes államban együttvéve. Csak öt államban hajtottak végre kivégzést 2020-ban, és csak egyben – Texasban – többet egynél.

A szövetségi kormány hatáskörében több jogerős halálos ítélet vár végrehajtásra még Trump hivatali idejének lejárta, azaz január 20-a előtt.

Amennyiben ma végrehajtják – a védelem által mentális betegként emlegetett – Montgomery kivégzését, ő lenne az Egyesült Államokban az ötödik nő, aki ilyen módon veszti életét. Legutóbb 1953-ban végeztek ki jogerősen nőt Missouri államban, az illető Bonnie Heady volt – az ő esetében gáz által hajtották végre a halálos ítéletet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?