POLITIK

Kitörhet-e koronavírus-járvány a migránstáborokban?

Fennáll a veszélye, hogy járvány tör ki a koronavírus miatt a túlzsúfolt görögországi migránstáborokban, ezzel az indokkal kéri az Európai Unió támogatását a görög kormány.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járvánnyal egy új veszély jelent meg az illegális migránsok között – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Bakondi György.

A balkáni útvonalon valamennyi állam katonai erők igénybevételével is lezárta határait, hogy védjék az országuk állampolgárait, elsősorban a koronavírus ellen – írja a koronavirus.gov.hu. A görög-török határon fogyatkozó számban vannak a migránsok, de a görög szigeteken továbbra is rendkívüli a zsúfoltság, és ott a koronavírus is megjelent.

Drámai következményei lennének, ha járvány törne ki a koronavírus miatt a túlzsúfolt migránstáborokban, mondta Giorgos Koumoutsakos görög migrációsminiszter-helyettes miután pénteken telefonkonferenciát tartott uniós hivatali kollégáival. Szerinte a problémát a lehető leggyorsabban meg kell oldani, de Athénnak uniós támogatásra van szüksége ehhez. Hozzátette, jelenleg szó van pénzügyi támogatásról és egészségügyi felszerelések biztosításáról is.

Több görög szigeten is tarthatatlan a helyzet a migránstáborokban, mert az eredetileg néhány ezres táborokban több tízezren vannak.

Pár nap múlva kezdik a francia hatóságok a migránsok kitelepítését a calais-i táborból, ám most két illegális bevándorlónak is pozitív lett a koronavírustesztje, akiket azonnal elkülönítettek a többiektől. A prefektúra közlése alapján mintegy 600-650 migráns van jelenleg Calais-ban. Az ott tartózkodók többsége Angliába szeretne eljutni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség francia forrásokra hivatkozva.

Az ENSZ Menekültügyi Szervezete (UNHCR) megerősítette, hogy Németországban tíz olyan migránsnak lett pozitív a koronavírustesztje, akik előzőleg menedékjogot kértek Berlintől. Minden további részletről azonban mélyen hallgatnak.

Andrej Mahecic, a genfi székhelyű UNHCR szóvivője közölte, hogy a kedd reggeli adatok alapján 10 migráns esetében mutatták ki az új típusú koronavírussal való fertőzöttséget. Ezen migránsok egy része kapott már menedékjogot a német államtól, mások viszont nem. Andrej Mahecic ezzel kapcsolatban nem árult el konkrét számokat, csak azt fűzte hozzá, hogy a fertőzötteket korábban Berlinben, Münchenben és az egyik egyetemi központban, Heidelbergben szállásolták el.

A Menekültügyi Szervezet szóvivője felszólította a nemzeti hatóságokat, hogy a migránsokat és a menekülteket is ugyanabban az egészségügyi ellátásban részesítsék, mint a saját állampolgáraikat.

A koronavírus-járvány miatt fokozott ellenőrzések vannak az unió külső határain, és a belső migránstáborokat is karantén alá helyezték, ami a norvég menekülttanács szerint akár megtizedelheti a bevándorlókat.

A görög migrációs politikáért felelős minisztérium közleménye szerint a táborok addig maradnak lezárva, amíg a higiéniás körülményeket nem javítják.A norvég Menekültügyi Tanács arra is figyelmeztet, hogy a migráns csomópontok még inkább kitettek a koronavírus-fertőzés veszélyének, és azonnali lépések szükségesek, hogy megállítsák a tömeges megbetegedéseket, különben a járvány megtizedelheti a bevándorlókat.

Karantén alá vontak a görög hatóságok egy Athéntól északra fekvő migránstábort az új koronavírus-járvány miatt – jelentette csütörtökön az ERT görög közszolgálati rádió.

A görög hatóságok azt követően döntöttek a kéthetes karantén elrendeléséről, hogy a hét elején a menekülttáborból kórházba vittek szülni egy nőt, és a szülés után elvégzett szűrés során a szervezetében kimutatták a Covid-19 nevű betegséget okozó SARS-CoV-2-vírust.

Ritszona menekülttábor további 20 lakójának tesztje is pozitív lett. Ebben a menekülttáborban mintegy 3000 ember él,

Törökország a koronavírus-járvány miatt teljesen lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határátkelőit a személyforgalom előtt.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?