Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK
Létrehozva: 2018.03.10.

Kitiltottak Romániából egy magyart

Budapest jegyzékben fordul a román külügyhöz és belügyhöz, mert nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

A kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapjaira kell helyezni a magyar–román kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, újságíróknak nyilatkozva.

A tárcavezető arra reagált, hogy a román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját. Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar–román határon a román határrendészek feltartóztatták.

Dabis Attila a Facebookon azt írta:

"Üdvözletem mindenkinek Berettyóújfaluról. Remélem a Romániából való jogszerűtlen kitiltásom híre a lehető legtöbb emberhez eljut. Székely barátaim! Legyetek minél többen március 10-én, Marosvásárhelyen, a Postaréten. A székely önrendelkezés 100. évfordulóján hallassuk minél hangosabban a hangunkat. Autonómiát Székelyföldnek, Szabadságot a Székely népnek!"

A külügyminiszter kifejtette: pénteken egy magyar állampolgárt arról értesítettek a borsi határátkelőhelyen, hogy ki van tiltva Romániából.

„A magyar–román kapcsolatokat szeretnénk a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapjára helyezni”,

de sajnos az ilyen intézkedések ezt nem segítik – fogalmazott.

Szijjártó Péter úgy vélte, természetesen Romániának joga van ahhoz, hogy hasonló döntéseket hozzon, de kitiltó döntést csak bírósági döntés alapján lehet hozni, azonban a határátkelőn a magyar állampolgárral semmifajta bírósági döntésre nem hivatkoztak.

A magyar külképviseletek azonnal felvették a kapcsolatot a borsi határátkelő illetékes román tisztségviselőivel, akik elmondták, hogy ők nem jogosultak a válaszadásra – közölte.

Mint mondta, felkeresték az országos határőrizeti parancsnokságot is Romániában, ők szintén megtagadták az információ kiadását. Kiemelte: jegyzékben fordulnak a román külügy- és belügyminisztériumhoz.

Szijjártó Péter kijelentette: elfogadhatatlan a 21. században, hogy két egymással szomszédos európai uniós tagállam esetében ilyen helyzet álljon elő, hogy egy európai uniós állampolgár szabad mozgáshoz való jogát így sértik meg. A magyar állampolgár szabályszerűen akarta átlépni a határt, a kijelölt átkelőhelyen, nyitvatartási időben, érvényes útlevéllel – tette hozzá.

Közölte: arra kérik a román vezetőket, hogy a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapján próbálják intézni a magyar–román kapcsolatokat, ebbe pedig ez az ügy nem fér bele. A külügyminiszter a megemlékezést illetően kitért rá: a történelmi tényeket nyilván tiszteletben kell tartani, ezért a történelem hőseire való megemlékezéshez fűződő jogot sem szabad elvitatni senkitől. Remélhetőleg a román hatóságok európai módon fognak eljárni a mai események vonatkozásában – mondta.

Az árnyékjelentést tevő munkában vállalt szerepe állhat Dabis Attila kitiltása mögött az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége szerint, amely felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a román hatóságok intézkedését.

Az alakulat pénteki állásfoglalásában emlékeztet, hogy Dabis a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként és a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjaként nem csak a székely szabadság napjának megszervezésében vállalt aktív szerepet, de részt vett a civil szervezetek által az Európa Tanács részére végzett, és nemrégiben sikerre vitt, árnyékjelentést tevő munkában is. Az EMNP vezetősége úgy véli, a romániai magyar kisebbséget ért sorozatos és súlyos jogsértések feltárását tartalmazó árnyékjelentések elkészítésében vállalt szerepe közrejátszhatott Dabis kitiltásában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok, megjósolták Szoboszlaiék Eb-teljesítményét – Videó

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Figyelmeztet a rendőrség, ez az új átverés terjed!

mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO-főtitkár