KÜLFÖLD

Kiderült, hány évvel rövidítheti meg az ember életét a koronavírus

Brit kutatók azt vizsgálták, mennyivel rövidíti meg egyes akkut betegségben szenvedők életét a járvány. Más eredmény jött ki a nők, illetve a férfiak esetében.
  • Szerző: Ripost

A Glaswgow-i Egyetem kutatóinak új tanulmányából kiderült, hogy a tüdőgyulladást okozó új típusú koronavírus nem átlagosan több mint tíz évet vehet el az életünkből.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A férfiak nagyjából 13 évet, még a nők 11 évet veszíthetnek a betegség miatt az életükből – írja az ABC News.

A szakértők az „elvesztett életéveket” matematikai-orvosstatisztikai képletek segítségével becsülték meg vagyis azt, hogy hány évig élt volna még egy ember, ha nem veszti életét a koronavírus miatt. Természetesen a módszer más betegségek esetében is alkamazható.

A nem hivatalos dokumentum szerint nemcsak azokra nézve lehet halálos a koronavírus-fertőzés, akik amúgy is idősek, sokan vannak, akik még több mint egy évtizedig is élhettek volna, ha nem fertőződnek meg.

A kutatás adatai szerint olyan keringési- és légzőrendszeri betegségekben szenvedők is meghaltak a koronavírus miatt, akik minimum 8, de akár 21 évet is élhettek volna még.

Az egyetem vezető klinikai kutatója, David McAllister véleménye szerint éppen ezért felül kellene vizsgálni a Covid-19 emberélere gyakorolt hatásait.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?