Létrehozva: 2019.12.15.

Kétszer annyi illegális migráns próbált bejutni hozzánk, mint tavaly

Erősödik a migrációs nyomás a balkáni útvonalon, amit az is mutat, hogy az idén már most kétszer annyi illegális bevándorló érkezett Magyarországra, mint tavaly egész évben – mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője vasárnap az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a Balkánon 70-100 ezer illegális bevándorló torlódhatott fel, bár pontos számokat nem lehet tudni.

Hangsúlyozta, az illegális bevándorlókkal szemben Horvátországban is egyre keményebben lépnek fel. Elmondta, a boszniai Bihácson és környékén az „emberek fellázadtak” az illegális bevándorlókkal szemben, akik pincebetöréseket követtek el, üresen álló épületeket foglaltak el önkényesen.

Georg Spöttle kitért arra is, a migrációs folyamatokra az is kedvezőtlenül hat, hogy maffiacsoportok az utóbbi időben az embercsempészetre tértek át a drogkereskedelemről, mivel azzal ugyannyi bevételre tehetnek szert, miközben kisebb büntetési tételekkel kell számolniuk lebukás esetén.

Hangsúlyozta továbbá, az Európába ellenőrizetlenül beözönlők között lehetnek olyanok, akik ártó szándékkal érkeznek és valamilyen merényletre készülnek karácsony és szilveszter időszakában.

A legfrissebb hír szerint rendőrök december 14-én, szombaton 19 óra 20 perckor hat illegális migránst tartóztattak fel Mohács térségében. A férfiakból álló csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat – számolt be a police.hu.

A migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Velük szemben az intézkedések folyamatban vannak.​

Ugyancsak szombaton 21 óra körül a nagykereki vasútállomáson négy külföldit tartóztattak fel. Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a rendőrök előállították őket a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltségre, ahol meghallgatásuk jelenleg folyamatban van. A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök két embercsempészt fogtak el, akik összesen kilenc illegális migránst szállítottak autóikban. Nagybaracska közigazgatási területén 2019. december 15-én 7 óra 45 perckor a járőrök megállítottak egy német honosságú Volkswagent. Sofőrje, egy iraki állampolgár német tartózkodási engedéllyel igazolta magát. A járműben további négy férfi utazott. Néhány perccel később a közelben járőrszolgálatot ellátó rendőrök megállítottak egy másik, szintén német autót. Az Audit egy szír férfi vezette, ő német konvenciós igazolvánnyal rendelkezett. Az autónak további öt utasa volt. A Volkswagen és az Audi utasai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az egyenruhások kérdésére szír állampolgárnak vallották magukat. A gyanú szerint mind az iraki, mind a szír sofőr segítséget nyújtott abban az illegális migránsoknak, hogy a jogellenes határátlépést követően Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak. A gépkocsivezetőket a járőrök előállították a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltségre embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A férfiak őrizetbe vételét követően a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migráció Ügyek Osztálya előterjesztést tesz letartóztatásuk indítványozására. Az illegális migránsokat – meghallgatásuk után – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett