RIPOSTER

Késes ámokfutó ámokfutó Párizsban

Késes támadót lőttek le a rendőrök Párizs La Défense nevű üzleti negyedében péntek délelőtt.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Egy biztonsági őr hívta a rendőröket, miután észrevette, hogy egy férfi késsel mászkál az egyik téren péntek délelőtt. A késes férfi, amikor meglátta a rendőröket, elkezdett feléjük rohanni, és azt kiabálta, hogy "megöllek titeket!".

A három járőr ekkor tüzet nyitott rá.

Hét lövésből kettő találta el a férfit, egy a mellkasán, egy a combján. A támadó összeesett, és nem tudták újraéleszteni. Nem voltak nála iratok, ezért még nem tudják, hogy ki a támadó - írja a france24.com

Egyre több késes támadás történik Németországban is.

A késelések megszaporodása miatt a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyminiszter egyeztető fóruma – az úgynevezett belügyminiszteri konferencia (IMK) – még tavaly novemberben eldöntötte, hogy a hivatalos bűnügyi és bűnüldözési statisztikában külön kategória lesz a kés, mint elkövetési eszköz. Azonban a határozat végrehajtása még évekig tarthat, mert egységesíteni kell a tartományonként különböző adatfelvételi eljárásokat, így egyelőre nincsen országos szintű kimutatás a késelések számának alakulásáról.

Az ilyen ügyeket már külön nyilvántartó tartományokból begyűjtött adatok meredeken emelkedő tendenciát jeleznek. Például Türingiában a 2013-ban regisztrált 703-mal szemben tavaly 986 késelés történt, és 16 közülük halállal végződött – írta a Bild.

Hessenben is jelentős növekedés ment végbe, a késelések száma 865-ről 1212-re emelkedett 2013 és 2018 között.

Baden-Württembergben 2014 óta gyűjtenek külön adatokat, akkor 5534 olyan bűncselekményt regisztráltak, amelynél kés volt az elkövetési eszköz. Az esetek száma 2018-ban már 6073 volt – közölte a tartományi belügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a késelések különösen a 2014-2016-os időszakban szaporodtak meg.

A Bildnek nyilatkozó szakértő, Bernd Roggenwallner neurológus és pszichiáter szerint két fő okra vezethető vissza a késelések számának növekedése. Az egyik az, hogy kést szerezni és használni más fegyverekhez képest könnyű, és az eszköz birtoklása nem feltétlenül illegális. A másik ok lelki természetű, a szakértő szerint azért is fordul elő egyre gyakrabban késelés, mert süllyed az erőszakos vágyak kiélésétől visszatartó „gátlásküszöb”.

A késes támadások ügye ismét a német nyilvánosság kiemelt témái közé került, miután egy 23 éves német állampolgárságú helyi fiatalember minden ok és előzmény nélkül hátulról leszúrt egy rendőrt a müncheni főpályaudvaron. Az országos megütközést kiváltó eset áldozatát megoperálták, súlyos, de nem életveszélyes állapotban van.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?