POLITIK

55 millióért kelt el Keserü Ilona képe a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján

Az árverés legdrágább tételeként kelt el Keserü Ilona Marilyn és a tenger című festménye a Virág Judit Galéria 5. háború utáni és kortárs aukcióján kedden Budapesten.
  • Szerző: Ripost

Keserü Ilona képe elkelt a keddi aukción, 55 millió forintot adtak érte.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az aukciónak otthont adó Budapest Kongresszusi Központban a szokásosnál kevesebben jelentek meg, Virág Judit galériavezető elmondása szerint azonban a résztvevők jelentős része online, illetve telefonon licitált. Hozzátette: soha annyian nem látogattak még aukciós kiállítást a galéria bemutatótermében, mint a tavaszi árverés előtt.

 

keserü ilona

A 104 tételt felvonultató árverésen elsősorban az élő klasszikusként számon tartott magyar festők nonfiguratív munkái domináltak. A legmagasabb áron leütött tétel Keserü Ilona Marilyn és a tenger című, 1987-ben készült festménye lett, amely 33 millió forintos kikiáltási árról indulva 55 millió forintért kelt el.

Mint ahogy a megírta, nemrég a párizsi Musée National d’Art Moderne – Center Pompidou gyűjteményébe került az 1990-es Rekonstrukció című kép, amelyet Keserü Ilona, a háború utáni absztrakt művészet egyik legjelentősebb alkotója festett. A kép Európa legnagyobb és legrangosabb modern és kortárs művészeti kollekciójának részévé vált, ami a lehető legmagasabb nemzetközi elismerésnek számít a képzőművészet világában.

Keserü Ilona

Az 1933-ban Pécsett született Keserü Ilona az 1960-as évek közepén induló neoavantgárd művészgeneráció egyik legkiemelkedőbb képviselője, az Iparterv-csoport tagja. Mintegy hetven évet felölelő életpályája során számos díjjal ismerték el munkásságát, 2000-ben Kossuth-díjat kapott, 2014-ben a Nemzet Művésze lett.

Bak Imre Geometrikus kalligráfia I. című képe 24 millió forintról indulva 42 millió leütési árat ért el, de jól szerepelt a festő egy másik munkája is: a Kényes egyensúly című festményért 9 millió forintnál zárult le a licit.Szintén absztrakt mű Nádler István Gyász III. című képe, melyet 24 millió forintért ütöttek le a 15 millióról indult licit végén. Különleges, taposásos technikával készült alkotással, úgynevezett pedotípiával ért el 20 millió forintos leütési árat Maurer Dóra. Ettől nem sokkal maradt el Lakner László Tükörszáj című olajfestménye sem, amely 19 millió forinton zárt az aukción.Egyaránt Párizsban teljesedett ki az 1920-as években született Csernus Imre és Fiedler Ferenc pályája, és a keddi aukción munkáik is hasonló áron keltek el: Csernus Aveyron 2. című festményét és Fiedler cím nélküli képét ugyanúgy 13 millió forintért ütötték le.Az árverés nagy licitcsatákat is hozott. Korga György Évszakok című munkája 600 ezer forintos kikiáltási árról indulva 5 millió forintig jutott, Matzon Frigyes Női akt című márványszobráért 1 milliónál kezdődött és 7 millió forintnál zárult a licit, Hortobágyi Endre Sárga kompozíciója pedig 3 millió forintos kikiáltási áron került az aukcióra, végül pedig 8 millió forintnál ütötték le.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?