POLITIK

Késelés a görög szigeten

Egy migráns agyonszúrt egy 20 éves jemenit a görögországi Leszbosz szigetén lévő Moria táborban – vált ismertté pénteken rendőrségi forrásból.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az áldozatot csütörtökön késelték meg, kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe – közölte ugyanaz a forrás.

Egyelőre nem ismeretes, hogy milyen szóváltás miatt történt a késelés, amelynek elkövetője sem ismert a rendőrség előtt. A hatóságok több kihallgatást tartottak az ügyben.

A török partok közelében fekvő sziget táborában az elmúlt hónapokban az újabb érkezők áradata miatt tovább romlottak a körülmények. Tíz napja egy 31 éves iráni felakasztott holttestére bukkantak.

Az Égei-tenger keleti részén található apró görög szigetek már évek óta szenvednek a migrációs válság okozta körülményektől. Most telt be végleg a pohár.

Kosztasz Mutzurisz, az Égei-tenger északi régiójának kormányzója „közömbösség” címen egy keresetet nyújtott te az athéni kormány ellen az Égei-tenger keleti részén található, migránsokkal elárasztott apró görög szigeteken kialakult helyzet miatt.

A török partokhoz közel eső görög szigetek, mint Számosz, Leszbosz és Híosz befogadótáborai évek óta többszörösen túlzsúfoltak. Többségükben 6-7-szer annyi migráns tartózkodik, mint amekkora a kapacitásuk. Leszboszon például ezernél kevesebb ágyon 7600-nál is több migráns osztozkodik. A szigeteken drasztikusan megemelkedtek a betörések, lopások, fosztogatások száma, az itt lakók pedig azt érzik, hogy a központi kormányzat magukra hagyta őket ezzel a problémával. A helyi települések polgármesterei ezért döntöttek úgy, hogy keresetet nyújtanak az athéni vezetéshez.

A kialakult helyzet súlyosság jól mutatja, hogy amikor Notis Mitarachi munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszter kedden Híosz szigetére látogatott tárgyalni, több illegális bevándorló is rárontott és nem engedték bemenni egy hivatali épületbe. A politikust verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a migránsok.

Négy nap alatt 22 csónakban 1500-nál is több migráns indult útnak Líbia partjaitól Olaszország felé. Szakértők szerint az újabb roham annak köszönhető, hogy a baloldali politikát folytató olasz kormánykoalíció emelt a bevándorlók szociális juttatásán.

A migránsok számára vonatkozó adatok az Alarmphone nevű civil szervezettől valók, amely éjjel-nappal figyeli a Földközi-tengeren bajba jutó migránsok segélyhívásait. A szervezet azt is közölte, hogy az 1500 illegális bevándorlóból 237 embert a Soros György által is támogatott NGO-hajók vettek fel, amelyek habozás nélkül Európa felé vitték őket tovább. Az Il Giornale nevű olasz lap pedig azt írja, hogy további 97 migráns segítség nélkül érte el Olaszországot, a többi útnak indulóról egyelőre nem érkezett hivatalos információ. Az Alarmphone aktivistái szerint az elkövetkezendő hetekben tovább nőhet azon migránsok száma, akik minél hamarabb el akarják hagyni Líbiát, tekintettel arra, hogy az észak-afrikai országban komoly fegyveres harcok zajlanak.

Egyes források szerint 500 és 800 ezer közé tehető azon emberek száma Líbiában, akik komolyan fontolgatják, hogy Európában próbálnak új életet kezdeni.

A baloldali politikát folytató, bevándorláspárti kormány pedig újra megnyitotta az olasz kikötőket a migránsok és az őket szállító nem állami szervezetek hajói előtt. A Matteo Salvini korábbi belügyminiszter által hozott, a migrációt érintő szigorú szabályozásokat pedig sorban vonják vissza. Az olasz kormány ráadásul nemcsak megkönnyíti, de még ösztöni is a tömeges bevándorlást. Az elmúlt hetekben ugyanis ismét növelték a migránsoknak járó napi segélyt, amit Salvini tárcavezetőként szintén csökkentett.

Tavaly márciusban a járandóság csökkenését úgy kommentálta Matteo Salvini, hogy akik „vályúként” tekintettek a bevándorlásra, azok diétára vannak ítélve.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?