Létrehozva: 2020.07.31.

Kelemen Hunor: Klaus Iohannis mint egy robot, március óta szítja a gyűlöletet

Az RMDSZ elnöke nem hagyta szó nélkül a román elnök vádaskodását.

Az RMDSZ elnöke reagált Klaus Iohannis államfő csütörtöki sajtónyilatkozatára, melyben a román elnök egyebek mellett azt állította, hogy a parlamentben többséggel rendelkező PSD „lepaktált” az RMDSZ-szel, hogy „lopakodva” átvigyék azt a törvénymódosítást, amely autonómiát adott volna az „úgynevezett székelységnek”. Azt is közölte: a PSD és a kisebbségi kormánnyal szemben álló parlamenti többség felelős a rendkívül súlyos romániai járványhelyzetért.

Kelemen Hunor a fentiekkel kapcsolatban Facebook-oldalán azt írta: „Olvasom Klaus Iohannis úgynevezett államelnök úgynevezett nyilatkozatát, és enyhén szólva hüledezek. Mint egy robot, ugyanazt teszi március óta: szítja a gyűlöletet, de a politikai semlegességet, az egyenlő távolságot nem tudja megőrizni. Egy megrögzött embert látok, akinek a gondolatai, berögződései a kormány nagyszerűségéről szólnak, és arról, hogy mindig más a hibás. Megy a bűnbakkeresés, az ujjal mutogatás másokra, az ellenzékre, a székelyföldi autonómiára – az utóbbira immár másodjára. Mintha rajta kívül mindenki más vírusterjesztő volna, és neki egyedül kellene itt küzdeni a járvánnyal. Nem olyan államelnököt látok, akinek van terve, elképzelése arról, hogyan lábaljunk ki a mostani egészségügyi és gazdasági válságból. Nem olyan elnököt látok, akinek van bátorsága felelősséget vállalni a kormány intézkedéseiért. Pedig ez az ő kormánya, ezt maga az államelnök szokta állítani...”

Romániában a politikusok a szeptemberi önkormányzati, és az év végén esedékes parlamenti választásokra készülnek. Az országban az utóbbi két hónapban újból erőre kapott a koronavírus-járvány, a június eleji értékek tízszeresére emelkedett a napi fertőzésszám. A csütörtökön diagnosztizált 1356 új fertőzöttel ismét megdőlt a napi esetszám negatív rekordja és meghaladta a 20 ezret a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma.

Nem uszítás a „kifele a magyarokkal az országból!” jelszó?! A moniesti ügyészség szerint a „kifele a magyarokkal az országból!” csupán egy „magyarellenesnek vélt jelszó”, és nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak. A Hotnews.ro portál pénteken ismertette azt a rendeletet, amellyel a moinesti bíróság melletti ügyészség ügyésze vádemelés nélkül lezárta a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében. Daniel Galbeaza ügyész a konfliktus nyomán kizárólag román nemzetiségű tanúkat hallgatott meg, és a nyomozást valamennyi vádpontban lezáró februári rendeletében egy sor valótlan állítást fogalmazott meg. Az egyedüli intézkedés, amit elrendelt, annak a láncnak és lakatnak a visszaadása volt, amellyel korábban a temetőkapu volt bezárva. Megállapította: a „kifele a magyarokkal az országból!” jelszó akkor minősülne gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak, ha az a nyilvánosságnak, meghatározhatatlan számú személynek szólna. „Ebben az esetben a becsmérlő szavakat korlátozott számú személynek címezték, azoknak, akik megtagadták, hogy beengedjék a temetőbe az erre engedéllyel rendelkező személyeket. Úgy értékeljük, hogy az olyanféle magyarellenesnek vélt jelszavak skandálásával, mint amilyen a ”kifele a magyarokkal az országból„, nem teljesülnek a büntető törvénykönyv 369. cikkelyében támasztott feltételek. (.) Ezek a jelszavak nem olyan jellegűek, hogy gyűlöletre vagy diszkriminációra uszítsanak, hiszen az uszításnak a személyek egy csoportjára kell vonatkoznia (például fogyatékosok egy csoportjára, homoszexuálisokra, stb.) és nem egy etnikumra, tehát ezek a megnyilvánulások legfeljebb kihágásnak minősülnek” – idézte a Hotnews.ro portál az ügyész megállapításait. A moinesti ügyészség az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP), valamint a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat feljelentése alapján vizsgálta meg az ügyet, és rendelte el a nyomozás beszüntetését. A Bákó megyei Darmanesti város önkormányzata tavaly áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott. A tavalyi hősök napján, június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt. Az ügy több per tárgyát képezi.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország a front több pontján előretört, Ukrajna katonai toborzást indított

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

vg.hu

Botrány: sorra fogják a kínai kémeket Németországban

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein