POLITIK

Kelemen Hunor: Klaus Iohannis mint egy robot, március óta szítja a gyűlöletet

Az RMDSZ elnöke nem hagyta szó nélkül a román elnök vádaskodását.
  • Szerző: M.M.

Az RMDSZ elnöke reagált Klaus Iohannis államfő csütörtöki sajtónyilatkozatára, melyben a román elnök egyebek mellett azt állította, hogy a parlamentben többséggel rendelkező PSD „lepaktált” az RMDSZ-szel, hogy „lopakodva” átvigyék azt a törvénymódosítást, amely autonómiát adott volna az „úgynevezett székelységnek”. Azt is közölte: a PSD és a kisebbségi kormánnyal szemben álló parlamenti többség felelős a rendkívül súlyos romániai járványhelyzetért.

Kelemen Hunor a fentiekkel kapcsolatban Facebook-oldalán azt írta: „Olvasom Klaus Iohannis úgynevezett államelnök úgynevezett nyilatkozatát, és enyhén szólva hüledezek. Mint egy robot, ugyanazt teszi március óta: szítja a gyűlöletet, de a politikai semlegességet, az egyenlő távolságot nem tudja megőrizni. Egy megrögzött embert látok, akinek a gondolatai, berögződései a kormány nagyszerűségéről szólnak, és arról, hogy mindig más a hibás. Megy a bűnbakkeresés, az ujjal mutogatás másokra, az ellenzékre, a székelyföldi autonómiára – az utóbbira immár másodjára. Mintha rajta kívül mindenki más vírusterjesztő volna, és neki egyedül kellene itt küzdeni a járvánnyal. Nem olyan államelnököt látok, akinek van terve, elképzelése arról, hogyan lábaljunk ki a mostani egészségügyi és gazdasági válságból. Nem olyan elnököt látok, akinek van bátorsága felelősséget vállalni a kormány intézkedéseiért. Pedig ez az ő kormánya, ezt maga az államelnök szokta állítani...”

Romániában a politikusok a szeptemberi önkormányzati, és az év végén esedékes parlamenti választásokra készülnek. Az országban az utóbbi két hónapban újból erőre kapott a koronavírus-járvány, a június eleji értékek tízszeresére emelkedett a napi fertőzésszám. A csütörtökön diagnosztizált 1356 új fertőzöttel ismét megdőlt a napi esetszám negatív rekordja és meghaladta a 20 ezret a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma.

Nem uszítás a „kifele a magyarokkal az országból!” jelszó?!

A moniesti ügyészség szerint a „kifele a magyarokkal az országból!” csupán egy „magyarellenesnek vélt jelszó”, és nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak.

A Hotnews.ro portál pénteken ismertette azt a rendeletet, amellyel a moinesti bíróság melletti ügyészség ügyésze vádemelés nélkül lezárta a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében.

Daniel Galbeaza ügyész a konfliktus nyomán kizárólag román nemzetiségű tanúkat hallgatott meg, és a nyomozást valamennyi vádpontban lezáró februári rendeletében egy sor valótlan állítást fogalmazott meg. Az egyedüli intézkedés, amit elrendelt, annak a láncnak és lakatnak a visszaadása volt, amellyel korábban a temetőkapu volt bezárva.
Megállapította: a „kifele a magyarokkal az országból!” jelszó akkor minősülne gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak, ha az a nyilvánosságnak, meghatározhatatlan számú személynek szólna.
„Ebben az esetben a becsmérlő szavakat korlátozott számú személynek címezték, azoknak, akik megtagadták, hogy beengedjék a temetőbe az erre engedéllyel rendelkező személyeket. Úgy értékeljük, hogy az olyanféle magyarellenesnek vélt jelszavak skandálásával, mint amilyen a ”kifele a magyarokkal az országból„, nem teljesülnek a büntető törvénykönyv 369. cikkelyében támasztott feltételek. (.) Ezek a jelszavak nem olyan jellegűek, hogy gyűlöletre vagy diszkriminációra uszítsanak, hiszen az uszításnak a személyek egy csoportjára kell vonatkoznia (például fogyatékosok egy csoportjára, homoszexuálisokra, stb.) és nem egy etnikumra, tehát ezek a megnyilvánulások legfeljebb kihágásnak minősülnek” – idézte a Hotnews.ro portál az ügyész megállapításait.
A moinesti ügyészség az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP), valamint a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat feljelentése alapján vizsgálta meg az ügyet, és rendelte el a nyomozás beszüntetését.
A Bákó megyei Darmanesti város önkormányzata tavaly áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott. A tavalyi hősök napján, június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt. Az ügy több per tárgyát képezi.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?