POLITIK

Karikó Katalin elárulta, hány nap múlva nyújt extra védelmet a 3. Pfizer-vakcina

A magyar biokémikus, Karikó Katalin a Ripost kérdésére azt is elárulta, mennyivel lesz magasabb az ellenanyagszint a 3. Pfizer-vakcina után.
  • Szerző: Ripost

Fontos témában kereste a Karikó Katalint. Sokaknál megy a matek, mikor érdemes beadatni a harmadik oltást, hogy a karácsonyi családi összejövetelre már extra magas legyen a védettségük.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karikó Katalin
Fotó: MTI/Cseke Csilla

A ennek kapcsán kérdezte Karikó Katalint, a vakcina anyját: a beadást követően hány nappal fejti ki maximális hatását 3. Pfizer-BioNtech vakcina? Az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus két órán belül válaszolt lapunknak, s azt is azt is elárulta, a 2. Pfizer-oltáshoz képest mennyivel lesz magasabb az ellenanyagszint a 3. Pfizer-vakcina után.

Somogyi Nóra asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban
Fotó: MTI/Rosta Tibor

„A 3. pfizer után 2 héttel 5-10-szer magasabb volt az ellenanyag szint, mint 2 héttel a 2. adag vakcina után.

Arról nem tudok, hogy tovább méregették volna, nő-e vagy stagnál és hogy meddig.” – írta lapunknak adott válaszában Karikó Katalin.

December 12-éig tart az oltási akció

A nagy sikerre való tekintettel újabb egy héttel meghosszabbította a kormány a november 22-én kezdődött Oltási akciót, így az új időpont szerint december 12. vasárnap estig lehet a kórházi oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül oltakozni. Az oltópontok minden nap reggel 7 és este 19 óra között vannak nyitva. A kórházak országszerte továbbra is megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot az elkerülheti a várakozást. Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az oltási akción eddig a legtöbben már a megerősítő harmadik oltást vették fel, amely mindenkinek javasolt, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A megerősítő oltással ismét 80-90%-ra emelhető a védettségi szint. A még oltatlanokat továbbra is kérik, hogy vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most terjedő delta vírusmutáns rájuk a legveszélyesebb, súlyos megbetegedést képes okozni.

Az oltópontok listáját ITT​ találod.

A kórházi oltópontokon ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynik már elfogyott.

Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy a maszk mellett hozzák magukkal személyi irataikat (személyi igazolvány, TAJ-kártya), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?