Létrehozva: 2019.11.28.

Karácsony stadionstopot ígért és kórházstop lett belőle

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén kiderült, hogy az ottani többség jelenlegi formájában nem támogatja a dél-budai centrumkórház-beruházást, továbbá nem kíván hozzájárulni az egészségügyi fejlesztések finanszírozásához – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely jó hírként értékelte, hogy szerdán eldőlt, Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot. Ehhez kétszer kellett győzni, mert nem volt elég elnyerni a rendezés jogát, hanem az újonnan választott budapesti vezetést is meg kellett győzni arról, hogy Budapestnek is érdekében áll az esemény megtartása, amelyhez kapcsolódóan Budapest legnagyobb zöld beruházása valósulhat meg – mondta. A miniszter ezzel párhuzamosan rossz hírnek minősítette, hogy a fővárosi többség elutasította a Fidesz-KDNP azon két módosító javaslatát, amely a budai szuperkórház eredeti tervek szerinti felépítéséről, valamint arról szólt, hogy a főváros is fordítson 10 milliárd forintot az egészségügyi intézmények korszerűsítésére.

Borbély Lénárd, csepeli fideszes polgármester szerint, ha Karácsony Gergely főpolgármester komolyan gondolja választási kampányban tett ígéreteit, fontos neki a főváros egészségügyi fejlesztése, akkor ezért tennie is kell, nem elég a kormányra és a kerületekre hárítania a felelősséget.

Az ellenzék stadionstopot ígért és kórházstop lett belőle – erről már Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszélt a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A politikus kifejtette: a kormány értetlenül áll a fővárosi közgyűlés szuperkórház leszavazásáról szóló döntése előtt. Orbán Balázs elmondta, a kormány az első pillanattól kezdve egyértelművé tette, hogy a budapestiek érdekében szeretne együttműködni az új városvezetéssel.

1,2 millió embert látna el 1,2 millió embert látna el az új egészségügyi intézmény, amely nemcsak a fővárost, hanem az agglomeráció dél-nyugati régióját is érintené. Az új kórház egykapus rendszerű, 24 órás sürgősségi ellátást, gyermek- és felnőttellátást is biztosítana, és az intézményen belül közel 300 ágyas gyermekrészleg működne. A kórházat úgy tervezték, hogy akár katasztrófa helyzetben is megfelelő egészségügyi ellátást nyújtson. Az új intézményben általános műtőt, egy robotsebészeti műtőt, valamint hibrid műtőt is kialakítanának. Mind műszakilag, mind ellátásbiztonság szempontjából éllovas, az ország számára is kulcsfontosságú intézmény lenne.

Gulyás igyekszik majd meggyőzni Karácsonyt Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón közölte, a főpolgármester kérésére a jövő hétre összehívják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát. A miniszter elmondta, ezen a találkozón igyekszik majd meggyőzni Karácsony Gergelyt arról, hogy a közgyűlés ne vétózza meg a szuperkórház építését, továbbá arról is, hogy járuljanak hozzá valamivel a budapesti egészségügyi kiadásokhoz, ha valóban prioritásként kezelik azt. A városvezetés pozícióját is hitelteleníti ugyanis, ha egyetlen fillért sem hajlandók egészségügyi ellátásra költeni a 300 milliárd forintos költségvetésből – tette hozzá. A kormány egészségügy fejlesztése melletti elkötelezettsége egyértelmű, amit az is mutat, hogy a jövő évi egészségügyi fejlesztésekre 42 milliárd forint áll rendelkezésre az Egészséges Budapest Programban. Karácsony Gergely kijelentéseire reagálva megismételte, Budapesten ma is több CT-berendezés van, mint ahány kerület, de a kormány nyitott az ezek növeléséről szóló egyeztetésre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ennél cukibb ma már nem lesz: így örül Puskás Peti mesedalának csöpp kisfia

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút