HARCÉL

Karácsony Gergely csődbe vitte Zuglót. Jöhet a főváros?

Karácsony Gergely polgármestersége alatt a XIV. kerület gyakorlatilag csődbe ment, és ezt nem a kormánypárti ellenzék állítja, hanem Zugló pénzügyi helyzetéből tényszerűen következik. Annyira tragikus a helyzet, hogy a jelenlegi jegyző szerint is kész csoda, hogy a költségvetés még nem omlott össze. Kérdés: ha kerületi polgármesterként megbukott Karácsony, akkor jöhet a főváros?
  • Szerző: RIPOST

A zuglói önkormányzat pénzügyi bizottságának Origo birtokába jutott jegyzőkönyvei drámai képet mutatnak Zugló pénzügyi helyzetéről. Az alkalmatlan polgármester, Karácsony Gergely vezetésével a kerület gyakorlatilag működésképtelen. A túlélést egy kétmilliárdos hitelkeret mellett az biztosítja, hogy semmit sem költenek fejlesztésre. Annyira tragikus a helyzet, hogy még a Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkárából lett jelenlegi jegyző szerint is kész csoda, hogy a költségvetés még nem omlott össze.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A zuglói önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Bizottsága tavaly december 14-i ülésén a kerület költségvetési rendeletének megalkotása szerepelt napirendi pontként, aminek előterjesztője Karácsony Gergely, Zugló polgármestere volt.

Az ülésen többek között szóba került, hogy a kerületnek mintegy 2 milliárdos kintlévősége van, aminek behajtására gyakorlatilag nincs esély, ugyanis az érintett cégek nagy része már megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll.

Papp Imre jegyző, aki korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkárként vitt hivatalt, vagyis egyáltalán nem mondható, hogy ellenséges lenne Karácsony Gergellyel és a zuglói baloldali vezetéssel, drámai megállapításokat tett.

Elmondta például, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek „a költségvetésben nem volt lába” – vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló valójában hitelből él és a behajthatatlan 2 milliárd forint a védőpajzs, ami a költségvetést hónapról hónapra életben tartja.

Papp Imre azt is elmondta, hogy az ingatlanértékesítés a költségvetés puffere, de abból nem biztos, hogy pénz lesz.

Vagyis Karácsonyék az önkormányzati vagyon kiárusításából akartak túlélni, de már nem nagyon volt mit eladni. A jegyző az augusztusi hivatalba lépésekor talált állapotokat a jegyzőkönyv szerint így jellemezte: „Augusztusban került a hivatalba, akkor már ellepte az ár az önkormányzatot, mert a kötelezettségvállalások bőven meghaladták azt a forrást, ami bevételi oldalon rendelkezésre állt.”

Ez a jogi-közgazdasági körülírása annak, hogy Zugló gyakorlatilag csődbe ment.

A költségvetés abszurditását azzal jellemezte, hogy amikor arról beszélnek, hogy például 30 milliárd forintos a költségvetés, az effektív nem jelentkezik bevételként, csak számvitelileg 30 milliárd forint. Az csoda, hogy a zuglói költségvetés még működőképes.

Háhn-Zágon Zsuzsanna, a bizottság tagja meg is kérdezte, miért is jó az, hogy miután a zuglói parkolás 2018-ban 200 millió forintos veszteséget termelt, 2019-re már 100 millióval nagyobbat, tehát 300 millió forintot bukhat rajta a Karácsony Gergely vezette kerület.

Amikor a bizottsági tagok azt hitték, ennél rosszabb már nem jöhet, a jegyző ezt mondta a jegyzőkönyv szerint: „Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt. Alföldi középvárosokban különb az egészségügy, különb az óvoda és a bölcsőde. Tényszerűen megállapítható, hogy Zugló iszonyatosan le van maradva.”

Ez azonban különösebb nem zavarja Karácsony Gergelyt. Magabiztosan nyilatkozza, hogy Budapest többet érdemel.

Na és Zugló?

És ezeket olvastad már?