HARCÉL

Karácsony Gergely csődbe vitte Zuglót. Jöhet a főváros?

Karácsony Gergely polgármestersége alatt a XIV. kerület gyakorlatilag csődbe ment, és ezt nem a kormánypárti ellenzék állítja, hanem Zugló pénzügyi helyzetéből tényszerűen következik. Annyira tragikus a helyzet, hogy a jelenlegi jegyző szerint is kész csoda, hogy a költségvetés még nem omlott össze. Kérdés: ha kerületi polgármesterként megbukott Karácsony, akkor jöhet a főváros?
  • Szerző: RIPOST

A zuglói önkormányzat pénzügyi bizottságának Origo birtokába jutott jegyzőkönyvei drámai képet mutatnak Zugló pénzügyi helyzetéről. Az alkalmatlan polgármester, Karácsony Gergely vezetésével a kerület gyakorlatilag működésképtelen. A túlélést egy kétmilliárdos hitelkeret mellett az biztosítja, hogy semmit sem költenek fejlesztésre. Annyira tragikus a helyzet, hogy még a Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkárából lett jelenlegi jegyző szerint is kész csoda, hogy a költségvetés még nem omlott össze.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A zuglói önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Bizottsága tavaly december 14-i ülésén a kerület költségvetési rendeletének megalkotása szerepelt napirendi pontként, aminek előterjesztője Karácsony Gergely, Zugló polgármestere volt.

Az ülésen többek között szóba került, hogy a kerületnek mintegy 2 milliárdos kintlévősége van, aminek behajtására gyakorlatilag nincs esély, ugyanis az érintett cégek nagy része már megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll.

Papp Imre jegyző, aki korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkárként vitt hivatalt, vagyis egyáltalán nem mondható, hogy ellenséges lenne Karácsony Gergellyel és a zuglói baloldali vezetéssel, drámai megállapításokat tett.

Elmondta például, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek „a költségvetésben nem volt lába” – vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló valójában hitelből él és a behajthatatlan 2 milliárd forint a védőpajzs, ami a költségvetést hónapról hónapra életben tartja.

Papp Imre azt is elmondta, hogy az ingatlanértékesítés a költségvetés puffere, de abból nem biztos, hogy pénz lesz.

Vagyis Karácsonyék az önkormányzati vagyon kiárusításából akartak túlélni, de már nem nagyon volt mit eladni. A jegyző az augusztusi hivatalba lépésekor talált állapotokat a jegyzőkönyv szerint így jellemezte: „Augusztusban került a hivatalba, akkor már ellepte az ár az önkormányzatot, mert a kötelezettségvállalások bőven meghaladták azt a forrást, ami bevételi oldalon rendelkezésre állt.”

Ez a jogi-közgazdasági körülírása annak, hogy Zugló gyakorlatilag csődbe ment.

A költségvetés abszurditását azzal jellemezte, hogy amikor arról beszélnek, hogy például 30 milliárd forintos a költségvetés, az effektív nem jelentkezik bevételként, csak számvitelileg 30 milliárd forint. Az csoda, hogy a zuglói költségvetés még működőképes.

Háhn-Zágon Zsuzsanna, a bizottság tagja meg is kérdezte, miért is jó az, hogy miután a zuglói parkolás 2018-ban 200 millió forintos veszteséget termelt, 2019-re már 100 millióval nagyobbat, tehát 300 millió forintot bukhat rajta a Karácsony Gergely vezette kerület.

Amikor a bizottsági tagok azt hitték, ennél rosszabb már nem jöhet, a jegyző ezt mondta a jegyzőkönyv szerint: „Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt. Alföldi középvárosokban különb az egészségügy, különb az óvoda és a bölcsőde. Tényszerűen megállapítható, hogy Zugló iszonyatosan le van maradva.”

Ez azonban különösebb nem zavarja Karácsony Gergelyt. Magabiztosan nyilatkozza, hogy Budapest többet érdemel.

Na és Zugló?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?