POLITIK

Kamupap zaklatta a gyerekeket

Ráadásul egy imámnak, vagyis muszlim lelkipásztornak adta ki magát a férfi.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Hamis imámot tartóztatott le már évekkel korábban a francia rendőrség, aki több gyermeket is zaklatott. Csak most született bírósági döntés az ügyben.

Hat évre ítélték a magát imámnak kiadó férfit, aki több kiskorú lányt szexuálisan zaklatott. A férfi ellen 2012 óta folyik eljárás, amikor is két gyanútlan lányt vett magához „megtisztítási” céllal. Ez a szertartás lényegében a lányok zaklatásából állt, amiről áldozatai, elérve a felnőttkort, 2015-ben vallottak is a bíróságon.

A férfi ügyvédje szerint a bíróságnak nem volt elegendő bizonyítéka ügyfele ellen, aki minden vádat tagadott, de a bíróság hiteltelennek nyilváníttota és elrendelte az ítélet végrehajtását.

A bírósági ítélet egy héttel azután született, hogy a francia kormány nevében Christophe Castaner belügyminiszter bejelentette, hogy 2019-ben két mecsetet is bezárt, és 63 továbbit megfigyelés alá helyezett . A mecseteket azért zárták be mert erősen radikális nézeteket tanítottak, amik terrorveszéllyel fenyegették az országot. Hozzátette, hogy a beiktatott terrorellenes törvények, amik lehetővé tették a megfigyelést és a felszámolást, 2017 óta 31 terrortámadást akadályoztak meg.

A gyanús mecsetek megfigyelése és felszámolása fontos lépése a francia politikának az ország biztonságosabbá tétele érdekében. Erről Emmanuel Macron francia elnök beszélt a svájci határ mellett, ahol ismertette a radikalizmus elleni stratégiáját, melynek fontos része a mecsetek finanszírozásának átláthatóbbá tétele. Hangsúlyozta, hogy vissza kell venni az irányítást és küzdeni az iszlám szeparatizmus ellen, különös tekintettel az iszlám mecsetekre és iskolákra.

A Le Monde francia napilap részletesen beszámolt Macron elnök beszédéről, melyben az államfő a vallási szeparatizmus elleni harc négy irányvonalát jelölte meg. Ezek értelmében elsőként vissza kell venni az ellenőrzést és küzdeni kell az idegen befolyások ellen, különös tekintettel az iskolákra és a vallásgyakorlási helyekre. A második cél az összes világi törvény betartásának biztosítása, a harmadik pedig elszántan harcolni az iszlamista szeparatizmus minden megnyilvánulása ellen. Végül negyedik irányvonalként a szociális, sport, iskolai, egészségügyi, kulturális területeken tevékenykedő egyesületek és állami szolgálatok megerősítését tűzte ki célul a francia elnök.

Ami az iszlám vallásgyakorlást illeti, a francia kormány úgy kívánja megteremteni az országban élő muzulmánok számára a szabad vallásgyakorlást, hogy a mecsetek finanszírozását átláthatóvá tenné. A mecseteket olyan imámok irányíthatják majd, akiket Franciaországban kaptak képzést és tiszteletben tartják a köztársasági alapelveket és értékeket, ennek értelmében a külföldről, főleg Törökországból és Algériából érkező imámok mostantól nem kívánatos személyek az országban.

címkék:
És ezeket olvastad már?