POLITIK

Futótűzként terjed a Facebookon a kamu webshop hirdetése, a te profilodat is megtámadhatják

Szó szerint vírusként terjed a Facebookon egy fillérekért márkás holmikat kínáló kamuoldal. Jöjjenek a részletek!
  • Szerző: Ripost

Elképesztően aljas módszerrel nyomul egy szemmel láthatóan márkás sportcipőket gyanúsan olcsón kínáló internetes bolt a Facebookon. Nem elég, hogy lemásolták egy létező amerikai sportcipőbolt online üzletének felületét, nevét és emblémáját, valamint az eredeti árnál közel 90 százalékkal alacsonyabban kínálnak márkás sportcipőket, de rájuk keresve a honlapcímük nem jelenik meg a Google keresőjében.

Így néz ki az eredeti oldal:

Fotó: www.flightclub.com

Ilyen a kamu webshop:

Szembetűnő a hasonlóság, a durván alacsony árakat leszámítva...

Mi több, az „Only One Day”, azaz „Csak egy nap” feliratú hirdetésük valójában nem csupán 24 órán át él, hanem gyakorlatilag folyamatosan, és nem egy kamu webshopra juttat, de egy Facebook-vírust is aktivál, mellyel a „hirdetésük” bejegyzésként megjelenik a Facebook hírfalunkon, több ismerősünk megjelölésével, akiknek a profilján szintén megjelenik a fertőző oldal hirdetése.

Így néz ki a Facebook-vírussal fertőző oldal hirdetése

A fenti módszerek mind arra utalnak, hogy nagy valószínűség szerint adathalászok hozták létre a kamu webshopot, hogy a személyes és bankkártya adatainkat kinyerve komoly összegeket szedhessenek el tőlünk.

A Facebook-vírusos hirdetésmegjelenítésről sokszor nem is tudnak azok, akiknek a hírfolyamára felkerül a csaló adathalászok fertőző bejegyzés.

A elérte az egyik, neve elhallgatását kérő károsultat, akinek az oldalán a tudta nélkül megjelent a nem kívánt hirdetés. A következőképpen reagált a újságírójának figyelmeztetésére:

„Csak miután írt, láttam én is, hogy az oldalamon megjelent, eddig nem is hallottam róla (...) köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet, és így el is tudtam távolítani.”

Ha egy ismerősödnél látod a fenti hirdetést, illetve a megjelöltek között találod magad, semmiképp se kattints a megadott linkre! Jelezd neki a bajt, a saját oldaladon pedig szüntesd meg a megjelölésedet! Ha véletlenül rákattintottál a hirdetésre, azonnal változtasd meg a jelszavad, és értesítsd ismerőseidet a fertőzésről, különösen azokat, akiket a vírus hozzárendelt a veszélyes hirdetéshez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?