POLITIK

Jövőre 16 százalékkal több forrás jut a településeknek a központi költségvetésből

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az együttműködés jeleként értékelte az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseit és a jövő évi költségvetés tervezetét a közigazgatás napja alkalmából tartott ünnepségen.
  • Szerző: RIPOST

Orbán Balázs államtitkár elmondta, az önkormányzatok fokozott támogatását mutatja, hogy jövőre a tervek szerint 16 százalékkal több forrás, összesen 857 milliárd forint jut a településeknek a központi költségvetésből.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kijelentette: az élet védelme mellett a kormány kulcsfontosságúnak tartja a munkahelyek, így a magyar gazdaság védelmét is. Ezért hirdetették meg az Európában is páratlan, a GDP 18-20 százalékát elérő kormányzati munkahelyvédelmi programot.

Jelezte: ennek keretében már most több mint egymillió ember munkahelyének fenntartását tudták segíteni, és ennek jegyében fogják elfogadni a jövő évi költségvetést is. Ez magában foglalja a 13. havi nyugdíj visszaépítésének elindítását, a családtámogatások megerősítését, bértámogatási programot és az adó- és bürokráciacsökkentés programját, továbbá egy olyan beruházásélénkítő programot, amit több tízezer magyar vállalkozás vehet igénybe – ismertette.

A továbbiakban arra figyelmeztetett: Magyarország csak összefogással tudja sikerrel kezelni a járvány hatásait, ebben az időszakban elfogadhatatlan magatartás az, ha valaki összefogás helyett pártpolitikát csinál. Ezért a kormány – folytatta – az összefogás pártján van, és azt kéri, hogy ezt az időszakot senki ne használja politikai haszonszerzésre, mert „nem ezt várják el tőlünk a magyar emberek és a budapestiek”.

A kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, mert „nem tudunk sikeresen védekezni a járvány ellen”, ha az összefogásban nem vesznek részt az önkormányzatok – hangoztatta az államtitkár.

Megjegyezte: a közigazgatási dolgozók áldozatos munkájának is köszönhető, hogy egy világjárvány nem tudta megrengetni Magyarországot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?