POLITIK

Internetes csalók vadásznak a home office-ban dolgozókra

Felébredt a kiberalvilág, az adathalász- és egyéb csalásra épülő támadások szaporodására figyelmeztet az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság.
címkék:
  • Szerző: M.M.

Felébredt a kiberalvilág, az adathalász- és egyéb csalásra épülő támadások szaporodására figyelmeztet az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság. A felhívásban a járvánnyal összefüggésben megemlítik, hogy sokszor hamis gyógymódokat, víruskimutató eszközöket ígérnek a csalók, de legfőbb cél a később is felhasználható értékes információk, hozzáférési adatok, a digitális személyazonosságok megszerzése.

A jelenlegi kényszerhelyzet újabb és újabb digitális eszközök bevonását követeli meg a cégektől, akár az otthon végezhető munkához is. A most megszerzett technológiai tőkéből pedig a válság után is nagy előnyt lehet kovácsolni, mind a cégeknek, mind pedig a csalóknak.

Keleti Arthur kibertitok jövőkutató a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, egyre több olyan információ és adat van, amihez kötődnek személyes tartalmak is, ezért ezek védelme igen fontos.

Megszaporodtak a hamis gyógymódokat kínáló hirdetések

Napjainkban a kiberbűnözés a legnagyobb bevétellel kecsegtető bűnözői iparág. Ennek megfelelően az infrastruktúrák, amiket fel lehet ilyen helyzetben használni, abszolút rendelkezésre állnak, és el is kezdték használni.

December végén derült ki, hogy megjelent Kínában a koronavírus. Kis idő elteltével megjelentek a közösségi oldalakon, illetve e-maileken keresztül terjedtek csalások és visszaélések, melyek gyógyszert, gyógymódot reklámoztak.

Magyarországon már a koronavírus-járvány megjelenése előtt a közösségi médiában megjelentek hirdetések és oldalak, amelyek gyógymódokat és megoldásokat kínáltak fel – közölte Krasznai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

Hozzátette, ezek arra is jók, hogy a begyűjtött információkat a későbbiekben is fel lehessen használni.

Jelenleg sokkal inkább a direkt csalásokra törekednek,

azonnali bevételeket akarnak realizálni ezek az oldalak azzal, hogy a „gyógymódokat” próbálnak meg eladni.

A kiberbűnözés mellett van egy olyan iparág, amelyet az államok támogatnak, ez a klasszikus hírszerzés folyamata. Amikor Olaszországban még nem is járt feltétlenül csúcsra a koronavírus-járvány, már akkor az olasz kiberbiztonsági kutatók azonosítottak olyan, feltehetőleg állami hátterű kibertámadásokat, amelyek kihasználták ezt a káoszt. Ez egy ideális állapot a csalóknak – mondta Krasznai.

Keleti Arthur hangsúlyozta, a kiberbűnözéssel igen intenzíven foglalkoznak a hatóságok, és elég szigorúan.

Egyre több olyan modul működik a „nagy technológiai óriásoknál”, ami megpróbálja lekövetni ezeket a csalásokat. Ezek a vállalatok használnak mesterséges intelligenciát, és más eszközöket is arra, hogy kiszűrjék a hetente sok százmilliárd csatolmányból és kapcsolatfelvételből az olyan jellegű támadási kísérleteket, amelyek rosszindulatú kórokozókat akarnak eljuttatni a felhasználók számítógépeire. Ugyanígy nyilvánvalóan azt is próbálják figyelni, hogy az elmúlt időszakban milyen új internetes domaineket, neveket regisztráltak – húzta alá.

Sok eszköz áll rendelkezésre, az a kérdés, hogy ezek között az eszközök között meg a jelek között milyen összefüggéseket tudunk felfedezni, és itt mind a kutatók, mind a technológiai cégek (Google, Facebook, Amazon) intenzíven foglalkoznak azzal, hogy ezeket észrevegyék. Azonban ez nem ér sokat, ha ezeket a jeleket nem dolgozzák fel különböző kibervédelmi központokban, például a Nemzeti Kibervédelmi Intézetben” – hangsúlyozta.

címkék:
És ezeket olvastad már?