INSIDER

Zűrzavar burgonyafronton: Nem igaz, hogy nincs magyar krumpli!

Elterjedt a hír szerdán a sajtóban: elfogyott a magyar krumpli, már csak külföldit lehet kapni, és az ára duplája a tavalyinak. A Ripost utánajárt, és kiderült: igenis van még magyar burgonya, csak a piacokon kell keresni, nem a multiknál! A terméktanács elnöke megerősítette: márciusig még kitarthatnak a készletek.
  • Szerző: Ripost

Arról szóltak szerdán  a híradások, hogy kétszer annyiba kerül a burgonya, mint tavaly, ráadásul kifogyott a magyar krumpli. A %% munkatársai több nemzetközi élelmiszerlánc boltjaiban és számos piacon is körülnéztek, és azt tapasztalták, hogy elsősorban a multik azok, akik külföldről szerzik be a burgonyát: az Auchan, ami francia tulajdonú áruházlánc, Franciaországból hozza be a krumplit, és kilóját 380 forintért adja, ráadásul ráírja, hogy akciós. A Tesco Szlovákiából szerzi be, és 300 forintért vagy annál is drágábban méri, de az nem a nálunk ismert rózsaburgonya, hanem sárga, „főzni való”. Csak elvétve láttunk a polcokon magyar krumplit. Érdekes, hogy ha a mélyhűtő polcain keresgél az ember, ugyanilyen áron kaphat megpucolt, feldolgozott, elősütött, mélyhűtött burgonyát.

Az óbudai piacon – ami nem is a legolcsóbb piac – a szép magyar rózsaburgonya kilóját 280 forintért mérték tegnap.

„Nem igaz, hogy elfogyott a magyar krumpli, nálunk minden magyar, Vecsésről származnak a zöldségeink" – mondta a %%-nak K. Ildikó árus. „Látszik, hogy nem annyira egyformák, nem olyan tökéletesek külsőre, de mind jó minőségű" – tette hozzá.

„Nálam csak magyar krumpli van, csak azt árulok" – szögezte le Angyal István is. „Nem hallottam arról, hogy elfogyna a magyar krumpli, a beszállítóm sem tud ilyesmiről, márpedig ő biztosan tudná, ha így lenne! Én úgy számítom, hogy ezentúl is tudok majd hazai krumplit adni a vevőimnek, hiszen ezt keresik. Nem tapasztaltam drágulást sem az utóbbi időben, a tél eleje óta ugyanennyiért árulom. Lehet, hogy a tavalyihoz képest kicsit többe kerül, de az emberek mégis megveszik, mert a magyar ember szereti a krumplit, és nehéz mással helyettesíteni."

Lokár Antalné is inkább a piacon vásárol, azt mondja, ott jobban megbízik a minőségben, de a krumpli idei árát ő sokallja.

„Nagyon drága lett, amit salátának szoktam venni, az a hosszabb fajta 400 forint" – mondta a háziasszony. „Én megnézem vagy megkérdezem, honnan származik, és szívesebben veszem a hazait, mert az a tapasztalatom, hogy a külföldi nem olyan jó, hamarabb megrohad."

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke is azt reméli, hogy márciusig kitart a magyar burgonya.

„Sajnos a tavalyi év nem volt elég csapadékos, ezért voltak olyan területek, ahol 30-50 százalékkal is kevesebb burgonya termett"

– mondta el a % %-nak Kecskés Gábor. „Nincsenek már nagy készleteink, az országos igényeket egészen az újkrumpli megjelenéséig már nem fogjuk tudni kielégíteni, de azért körülbelül egy hónapra való készlet még lehet a jó magyar burgonyából.”

Jól teszi tehát, aki még most bespájzol a piacról, főleg, ha van, ahol eltárolja. A burgonya nem szereti a nedves helyet, így csak száraz hűtőben, veremben vagy száraz időben, 0 fok fölött az erkélyen tartható el, esetleg házilag feldolgozva a mélyhűtőben – még ez is olcsóbb és jobb, mint a fagyasztottan vett!

A %% már tavaly, az újkrumpli megjelenésekor figyelmeztetett: rosszabb a termés, ezért idén drágább lesz a burgonya. Eleve később vetették el a gazdák, mert sokáig tartott a hideg, azután pedig kevés eső volt és nem tudtak öntözni.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?