Létrehozva: 2020.01.09.

Zseniális ötlet! Különleges kuponokkal lepte meg diákjait a tanár 

Fénysebességgel terjed az interneten egy általános iskolai tanár kuponfüzete, amivel diákjainak kedveskedett az év elején. A június 15-ig beváltható kuponokkal elkerülhető egy röpdolgozat, a bejegyzés a késésért és akár enni is lehet az órán. A módszer vitát váltott ki, de a legtöbben jó ötletnek találják.

Horváth Barbara tanárnő az isaszegi Damjanich János Általános Iskolában már évek óta alkalmazza ezt az egyéni pedagógiai eszközt.

„Mindenkinek van jó és rossz napja, vagy csak rossz pillanatai, ezt kell megtanulnunk kezelni” – vélekedik Koháry Orsolya, az iskola igazgatója. „A mi iskolánkban a kuponokat egy angol szakos tanárnő vezette be. Ennél a tantárgynál talán különösen fontos a motiváció, de ez igaz mindegyik tantárgyra. Mindenki másban jó. Ezeket a kuponokat a gyerekeknek ki kell érdemelniük, kemény munkával szerezhetnek maguknak kedvezményeket. A lehetőségek rendkívül jól fel vannak építve, egyben korlátjuk is van, mert például meg van szabva, hogy meddig használhatja fel a gyermek. A tanulmányi teljesítményt nem akadályozza, hiszen például nincs mentesség a témazáró nagydolgozat alól. A gyermeknek azt is meg kell tanulnia, hogyan irányítsa a saját életét, márpedig a kuponok okos felhasználásával ezt is megtanulja.

Az igazgató örül, hogy terjed tanára kezdeményezése. A kuponokat több mint négyezren osztották meg a Facebookon és rengeteg tanár jelezte, hogy a jövőben ő is bevezeti. Mint kiderült, több helyen is működik már a módszer: Fóton és az újpesti Szent János Apostol Katolikus Általános Iskolában, de a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskolában szintén alkalmaznak hasonlót. „Szerencsére Szombathelyen az oladi iskolában is vannak ilyen kiváló tanítók. A fiam osztályában decemberben minden nap kihúzott 1-1 kisdiák egy szerencsekártyát, és kedvükre való ajándékot talált benne. Például 5 percet kapott az órából, amikor azt csinálhatott, amit akart, vagy egész nap oda ülhetett, ahova akart...” – írta egy kommentelő.

 

Az, hogy a gyerek élhet a kivételes lehetőséggel, csak erősíti a szabályt, hiszen a kupon azt üzeni: a szabály alól csak különleges esetben lehet eltérni, máskor be kell tartani” – vélekedik Kiss Katalin tanító, aki szintén fontolgatja, hogy a jövő tanévben átveszi az ötletet.

A szülők többsége rendkívül jónak tartja a kezdeményezést. Az „anya-talpaló” oldalon azt írják: „Ez biztosan működik!… Nagyon sok szeretet van ebben, a gyermekek pedig ezt érzik.” A diákoktól is csak elismerő kommenteket lehet olvasni: büszkék arra, hogy emberszámba veszi őket a tanáruk és bizalommal van irántuk. Fanyalgó is akad persze, egyikük azzal példálózott, hogy az ő fejüket még ütötte a tanár, „kokival” nevelték, és lám, tanult ember lett belőle.

A testi fenyítés ma már bűncselekménynek számít, más, ötletes eszközökkel kell ösztönözni a tanulókat. Például jutalomkuponokkal!

 

A kuponos módszer nem csak az iskolában, otthon is működhet. Ehhez gyűjtöttünk össze 10 ötletet, melyeket megtalálod a Ripost csütörtöki lapszámában. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

hirtv.hu

Puzsér is elmondta véleményét a brüsszeli konzervatív konferencia letiltásáról + videó

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Tengerimádók figyelmébe: Íme, Európa 25 legjobb tengerparti strandja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!