INSIDER

Riasztást adtak ki a szakértők: zsaroló emailban verik át az embereket

Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett a zsaroló hangvételű levelek száma. Így védheti ki a rosszindulatú üzeneteket.
  • Szerző: Ripost

Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak. A magyar nyelvű e-mailek miatt riasztást adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

A levelek szövegezése azonos, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videófelvételt.

Még mindig a bankkártya adatainkra vadásznak a csalók.

Már csak kétlépcsős azonosítás után lehet online vásárolni, de úgy látszik még ez is kevés a pénzünk biztonságához.

A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíjat nem fizetik ki, abban az esetben a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt.

Az aktuális zsaroló levelek szövegezése a korábbiakhoz képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő.

Fotó: https://nki.gov.hu/

A zsaroló leveleket a SPAM-szűrők sok esetben nem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan hivatkozást, ami alapján a szűrő felismerné őket. A mostani esetben a levelek tárgya: „Hackerek hozzáférést szereztek a készülékéhez. Ellenőrizze adatait AZONNAL!”, valamint a levelekben szereplő Bitcoin-számla száma „1GufcqD5AWADhXsjRjwQxB95Yex4Dc34b1” is azonos.

Az NBSZ NKI javasolja az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyását, továbbá a fenti indikátorok beállítását a SPAM szűrőben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?