INSIDER

Itt a zöld vagyonleltár, te is megnézheted, mennyit ér egy fa

Két környezetvédelmi díjat is nyert az az applikáció, amelynek a segítségével könnyen beazonosíthatók a budapesti fák, parkok és természetvédelmi területek. Te is megnézheted vele, mennyit ér egy adott fa.
  • Szerző: Ripost

A környezetvédő szervezeteket tömörítő Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár díját, illetve a Településfejlesztési Szövetség fenntarthatósági különdíját kapta az az applikáció, amelynek segítségével könnyen beazonosíthatók a budapesti fák, parkok és természetvédelmi területek is. A FŐKERT által kifejlesztett BP Fatár nem csak a szakmai felhasználóknak hasznos, hanem bárki számára elérhető, izgalmas felfedezéseket kínál.

A kiemelt fővárosi parkok csaknem 4.5 millió négyzetméteres zöldterületét is mutatja

Akár úgy is nevezhetnénk, hogy ez Budapest folyamatosan bővülő zöld vagyonleltára. A cél, hogy ha valaki a fővárosban járva megáll egy nagyobb fa előtt, mindent megtudhasson róla. Nem csak azt, hogy milyen fajta, magyarul és latinul, de a méreteit is, a magasságát és akár a lombátmérőjét is. A fejlesztés célja egy nyilvános, térképes adatbázis és mobil applikáció létrehozása volt, mely a zöldfelületek megóvását, fenntartását és fejlesztését segíti. A FŐKERT-et törvény is kötelezi a vagyonleltár elkészítésére, hogy pontosan tisztában legyen azzal, miért felelős.

A Pálya utcai közönséges vadgesztenye értéke több mint 4,5 millió forint

A mobil applikációból megtudható az előttünk álló fa adatain túl már sok esetben az értéke is. Egy fának persze elsősorban eszmei, érzelmi, környezetvédelmi értéke van. De létezik egy matematikai módszer arra is, hogy konkrét összeget rendeljünk egy-egy fához. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezzel nem a fa árát, hanem az értékét fejezik ki. Mégis forintban adják meg, hogy például jogi viták rendezéséhez segítséget nyújtson, és esetleges károkozáskor behajthassák azt az elkövetőn. A faérték számításnak hivatalos képlete van. Ez figyelembe veszi a fafajt, életkorát, elhelyezkedését és a városképi értékét. Ez az érték lesz az alapja annak a számításnak, hogy egy adott fát hány faiskolai csemetével tudnak pótolni, ha ki kell vágni, vagy komoly kárt szenved.

A folyamatosan fejlesztett fakataszterben jelenleg mintegy 47 ezer, a fővárosi kertészeti társaság által kezelt fa adatlapja érhető el, köztük 100 nevezetes fáé, ez utóbbiaknak a rövid történetével is megismerkedhet a felhasználó. A BP Fatár parkkataszterében a kiemelt fővárosi parkok csaknem 4.5 millió négyzetméteres zöldterületének 85 ezer élő és élettelen objektumával is találkozhatunk: a gyepektől a közműveken át, egészen a sakkasztalokig. A BP Fatár adatbázisa folyamatosan bővül, legutóbb az egyik kerület további 38 ezer fájának adataival gazdagodott az adatbázis.

A becslések szerint legalább 1 millió fa van a közterületeken. A fejlesztők előtt álló munka ezért nem kevés.

Végül egy praktikus információ: ha valaki kíváncsi a budapesti fák folyamatosan bővülő adataira, azt az iOs App Store és a Google Play áruházakban megtalálható, ingyenesen letölthető applikációban felhasználóbarát módon elérheti.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?