INSIDER

Zacher Gábor megmondta a tutit: Lehet-e alkoholt inni az oltásra?

A toxikológus szerint a védettséget nem gátolja, de nem feltétlenül a legjobb ötlet alkoholt fogyasztani oltakozás után.

Többször felmerült már a kérdés, hogy lehet-e inni az oltás előtt vagy után, és bizony többek pánikba is estek azt követően, hogy az orosz tiszti főorvos a napokban ismét megerősítette egy korábbi kijelentését, miszerint az alkoholfogyasztás akadályozhatja a védettség kialakulását.

Anna Popova közlése szerint az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról, legalábbis a Szputnyik V vakcina esetében. Ez persze sokakat elbizonytalanított, és adódik a kérdés, hogy vajon a többi vakcinánál is figyelni kell-e erre.

Zacher Gábor szerint először is mindenképp különbséget kell tenni egy pohár sör és a teljes lerészegedés között.

„Oltás előtt és után 1-2 nappal azonban ha csak tehetjük, semmilyen alkoholt ne fogyasszunk”

– javasolta a jelenleg is Covid-osztályon dolgozó sürgősségi szakorvos, toxikológus.

Zacher szerint jobb, ha nem iszunk az oltás után

Zacher szerint jobb, ha nem iszunk az oltás után (Fotó: MTI)

„Ha mégis így teszünk, nehezebben vészelhetjük át a vakcinát követő mellékhatásokat, hisz másnaposan egyébként is rosszabb a közérzetünk. A védettség miatt ugyanakkor ne aggódjuk. Az oltást követően mindenképp kialakul, függetlenül attól, hogy fogyasztottunk-e alkoholt” – jelentette ki Zacher, aki január 21-én kapta meg a második oltást, és bár azóta fogyasztott alkoholt, semmilyen problémát nem tapasztalt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?