INSIDER

Die Welt: Magyarország Európa-bajnok lett oltásban

Magyarország az elmúlt napokban rendkívüli mód gyorsított az oltási sebességén, és már nagyobb tempóban oltják a lakosságot, mint az összes nyugat-európai nagyhatalom. A tekintélyes német Welt szerint figyelemre méltó a magyar siker.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az egyik legolvasottabb német hírportál, a Welt online kiadásában arról írnak, hogy az elmúlt két hétben Magyarország ledolgozta a hátrányát az oltásban elől álló uniós országokkal szemben, és már nálunk oltják a leggyorsabban a lakosságot. A cikk szerzője megjegyzi, hogy már több mint 1,1 millió ember megkapta valamelyik koronavírus elleni vakcina első dózisát, ez a teljes lakosság 14 százalékát jelenti.

Orbán Viktor is a kínai vakcinával oltatta be magát

Orbánt Viktor is kínai vakcinát kapott

Ezzel a teljesítménnyel Magyarország Európa-bajnok lett, csupán a kis lakosságszámú Málta az, amely arányában beelőzi a magyarokat

olvasható a Welt honlapján. A cikkben keserűen megjegyzik, hogy Németország ebben a versenyben csupán a 16. helyen áll. A sikert a Welt újságírója azzal magyarázza, hogy a magyar kormány tavaly év végén úgy döntött, hogy külön utasként nem vár Brüsszel lassú vakcinabeszerzésére, és a saját kezébe veszi a dolgokat. A korábban megrendelt 19 millió darab uniós megrendelés mellé a magyarok még hétmillió vakcinát lekötöttek Pekingben és Moszkvában. Érthető, hiszen a kínai és orosz oltásokat jelenleg gyorsabban szállítják a nyugatiaknál – írja a Welt.

A szerző hozzáteszi, hogy a magyar sikert látva, már több másik uniós tagállam is azon gondolkodik, hogy követi a magyarok által kitaposott utat.

Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeztek: 450 ezer adag Sinopharm és 55 200 adag AstraZeneca. A kínai Sinopharmból ez a második szállítmány, az előző több mint félmillió adagot mára gyakorlatilag felhasználták a háziorvosok a regisztrált idősek oltására. A mai szállítmánnyal együtt immár egymillió adag kínai vakcina érkezett Magyarországra. Az AstraZenecából eddig összesen 405 ezer adag érkezett, és értesülések szerint ebből a vakcinából a következő hetekben a vártnál jóval kevesebb érkezhet hazánkba. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, több mint egymillió a beoltottak száma és hazánk ezzel immár a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán. Nálunk a lakosság 11,34%-a kapott már oltást, míg az uniós átlag csak 6,89%.

Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig a 6 %-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma jelentette be, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot. A vakcina európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. A Janssen oltóanyagból 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték és jelenleg is végzik a kórházi oltópontokon, a legutóbb érkezett 180 ezer adag első dózisú vakcinával akkor kezdődhet meg az oltás, ha arra a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadja az engedélyt. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai bejelentésének megfelelően nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kéri az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, egyre nő a betegek száma, ezért az oltási stratégia is változott. Az a cél, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcina-szállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba és változott egyes vakcinák alkalmazása is. Márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozott, ettől a héttől már 60 év felettieket is olthatják vele a háziorvosok. Az Operatív Törzs kifejezetten azt kérte a háziorvosoktól, hogy a még be nem oltott regisztrált időseket oltsák ezzel a vakcinával is, hogy az idősek minél előbb védettek legyenek.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?