INSIDER

Vonzza a turistákat a József nádor tér, ilyen lett a felújítás után

Egy herendi, egy Zsolnay: két díszkút áll a tér két oldalán. Csaknem három évig volt feltúrva, de most végre átadták a felújított József Nádor teret Budapest szívében. A rendezetlen, 80-90-es éveket idéző térből egy modern, minden igénynek megfelelő rendezett parkos tér lett. József nádor szobrán kívül két díszes szökőkút is helyet kapott a felújítás után.
  • Szerző: Ripost

Végre hivatalosan is átadták a felújított József nádor teret a fővárosi V. kerületben. A munkások már az utolsó simításokat is elvégezték, csupán a szomszédos Vörösmarty térről hallatszik át a munkagépek zaja, a csúf kordonok és építőanyagkupacok is eltűntek. A parkos tér alatt egy mélygarázs bújik meg, a felszíni rész a környékbeliek szerint szebbé és jóval rendezettebbé vált. Volt olyan, aki valamivel több zöldterületet is el tudna képzelni, de egyöntetűen azt mondták, hogy előnyére változott a József nádor tér. A telepített fák még csemeték, ha megnőnek, sokkal zöldebb lesz a tér. A korábbi hatalmas aszfaltos rész eltűnt, helyét térkővel kirakott út és díszpark vette át. A megnyitás óta a turisták is folyamatosan meg-megállnak a Lánchíd és a Deák Ferenc tér között sétálva, hogy megcsodálják és lefotózzák a tér leglátványosabb elemeit, a Herendi- és Zsolnay-kutat.

Fotó: Markovics Gábor

A téren lévő szökőkutakat nagy füves területek veszik körbe, a tér széléről kövezett utakon lehet eljutni a középen álló József nádor szoborhoz, illetve a park déli és északi végében helyet kapott dísz szökőkutakhoz.

Fotó: Markovics Gábor

Az erre sétáló budapestiek, de még a külföldi turisták is folyamatosan bámészkodnak a teljesen megújult téren.

Fotó: Markovics Gábor

A tér déli oldalán az erdélyi herkulesfürdői Szapáry-fürdő neoreneszánsz díszkútjának 4,25 méter magas másolata áll. A barnás Zsolnay-kutat porcelán gyöngysorok, domborodó állat és virág motívumok, valamint puttó arcok díszítik, a tetején pedig egy fiú alak áll.

Fotó: Markovics Gábor

A felújított tér több nagyobb, füvesített zöldfelületből áll, de alacsony bokrokat is telepítettek ezekre a részekre. A széleken szervizutakat építettek, így a korábbi egybefüggő hatalmas aszfaltréteg helyett szép térkövezeten lehet haladni, de 54 fiatal fát is telepítettek az újjáépítés során – a korábban kivágott 24 fa helyére.

Ilyen lesz, ha a fák megnőnek a látványterv szerint.

Fotó: Markovics Gábor

A tér közepén József nádor szobra áll, körülötte pedig a korábbiakhoz képest jóval több padot helyeztek el, így pihenésre is tökéletes a belvárosi tér, ahol a mintegy 1500 négyzetméternyi zöldterület is rendezettebbé vált.

Fotó: Markovics Gábor

A tér felülről is csodálatosan néz ki, a parkosított részek körül fasor áll, amely némi fejlődés és növekedés után már hűsítő árnyékot is adhat majd. A tér közvilágítását is megújították, hatalmas dísz kandeláberek világítják be este a parkot.

Fotó: Markovics Gábor

A park József Attila úthoz közelebb eső, északi oldalán is helyt kapott egy díszes szökőkút. A zöldben és fehérben pompázó, Élet fáját mintázó 2,8 méteres Herendi-kutat szintén állat- és növény motívumok díszítik, csakúgy, mint a Zsolnay-kutat.

Fotó: Markovics Gábor

Az építés során jóval előre gondolkodtak, így olyan – amúgy a város látványosságai mellől hiányzó – kényelmi eszközök is helyt kaptak, mint az ivókút, így a városnézésben megfáradt turisták nem csak megpihenhetnek a padokon, de a szomjukat is olthatják. Ott jártunkkor épp egy olasz család enyhítette szomját a szökőkutakkal való fotózkodás után.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?