INSIDER

Volt osztálytársa a terrorizmussal gyanúsított fiatalról: „Tipikus balek alkat volt”

Furcsa volt, és furcsán viselkedett – így foglalta össze egykori osztálytársa, amit a kecskeméti fiatalról lehetett tudni általános iskolás évei alatt.
  • Szerző: Ripost

Összehangolt akcióban csapott le a TEK szerda délután a kecskeméti kertvárosban egy 21 éves fiatalra, akiaz interneten felvette a kapcsolatot az Iszlám Állammal, majd a terrorszervezet oldalán folytatott párbeszédeket iszlám radikálisokkal. Ezekben a beszélgetésekben a terrorizmussal gyanúsított fiatal vállalta, hogy csőbombát készít és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

terrorizmussal gyanúsított

Kecskeméten, szülei házában ütöttek rajta a fiatalemberen (Fotó: Fővárosi Nyomozó Ügyészség)

A elérte a gyanúsított egyetemista egykori, általános iskolai osztálytársát. „Nem néztem ki belőle. De furcsa gyerek volt, és sokszor furcsán viselkedett” – mondta az osztálytárs, hozzátéve, hogy a jól szituált családból származó fiatalember nagyon jó tanuló volt, a közösségből azonban kicsit kinézték. „Minden osztályban van egy ilyen ember, akit kipécéznek, nálunk ő volt az. Nem keményen szívattuk, mondjuk például elvettük a tolltartóját, aztán nem sokkal később vissza is adtuk neki. Akkor úgy tűnt, inkább poénnak veszi ezeket, de nagyon visszahúzódó volt. Egyszerűen egy tipikus balek alkat volt. Amikről úgy véljük, hogy ember olyat biztos nem csinál, azt neki mind sikerült. Könnyen adta magát, és adta magát mindenhez” – mondta a fiatal, aki könnyen manipulálható, bármire rábeszélhető embernek ismerte meg annak idején osztálytársát.

Ez egybevág azzal, amit a terrorizmussal gyanúsított fiatalember fényképének láttán egy biztonsági szakértő is mondott: a szakember úgy véli, az egyetemista bármilyen szervezetbe beszervezhető lett volna.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit előállította, és gyanúsítottként hallgatta ki a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?