INSIDER

Víz alatt hegesztenek a búvárok, így próbálják kiemelni a Hableányt

A munka csak egy pár órára akadt el, amikor egy óriási uszadékfát kellett elvinni a hajó közeléből. A további lépésekre is fény derült.
  • Szerző: Ripost

Sajtótájékoztatót tartott a Duna partján a Terrorelhárítási Központ (TEK). Jasenszky Nándor, a Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője elmondta, víz alatti hegesztésbe kezdtek a búvárok, hevedereket húznak át a Hableány alatt.A TEK közölte, hogy amióta a munka folyik, és össze kell fogni ebben a „nagy szakmai kihívásban”, egyre inkább „egy nyelvet beszélnek a szakemberek”.

Az is kiderült, hogy szerdán kezdődtek azok a munkák, amelyek már kifejezetten a hajóroncs kiemelésére irányulnak. A búvárok most már hegesztenek és kötési pontokat alakítanak ki a Hableányon, ezek segítségével fogják majd a roncsot kiemelni.

A következőkben hevedereket fognak áthúzni a hajó alatt, ezeket fogja majd meg a Clark Ádám úszódaru, és a helyszín melletti két uszályra teszik a Hableányt. Ha a munka közben bármikor újabb holttest kerül elő, a folyamatot megállítják, és a kegyeleti szempontok kerülnek előtérbe.

A sodrás és a látási viszonyok változatlanok, a Duna pedig nem apad a kívánt mértékben – hangzott el a tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?