INSIDER

Vitáznak az anyák a lázcsillapításról

Az anyukák közösségi fórumokon cserélnek eszmét arról, mikor és miként kell a gyerekek lázát csillapítani. A gyermekgyógyászati szakmai kollégium pontos ajánlást fogalmazott meg ezzel kapcsolatban.

Az influenza és az ezzel együtt járó erős láz többekben, elsősorban a kisgyermekes szülőkben veti fel azt a kérdést, mikortól kell gyógyszert adni a kicsinek. A választ tekintve többen vannak, akik a nyugati mintát követve (ahol jó ideje nem csillapítják a lázat)

sem gyógyszert, sem hűtést nem alkalmaznak.

Arra hivatkoznak, hogy szerintük a láz nem veszélyes, nem károsítja a szervezetet. Ráadásul a magasabb testhőmérséklet a szervezet védekező reakciója, és ebből kifolyólag ennél megfelelőbb védekezési módot egy kórokozóval szemben el sem lehet képzelni. Eszerint ha teljesen csökkentjük a lázat, az immunválasz felfüggesztése révén kiszolgáltatjuk a beteget a kórokozóknak.

Nyugat-Európa több országában valóban nem javasolják a hűtőfürdőt és a lázcsillapítókat, Magyarországon azért más a helyzet. Az ajánlást pedig a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium fogalmazta meg, erről dr. Gujás Erika szekszárdi háziorvos tájékoztatta a Tolnai Népújságot. A lapnak elmondta:

azt, hogy a gyerek láza öt perc alatt elmúljon, nem akarhatja a szülő.

Az a legjobb, ha szépen lassan, két óra alatt csökken a testhőmérséklet. Az sem mindegy, hogy milyen idős gyermekről beszélünk, máshogy kell ugyanis egy csecsemő, és máshogy egy iskolás korú csemete esetében eljárni. Fél éves korig kúpot lehet adni a piciknek, hat kilónál könnyebb babáknak nem is egészet, csupán egy felet. Hat hónapos kortól már sziruppal is lehet próbálkozni, ezt azonban kiköpheti a kis beteg, és nehéz eldönteni, hogy mekkora az a mennyiség, ami benne is maradt.

A szakértők szerint a lázat 38 fok felett egy-két tizeddel már érdemes csillapítani, főleg a csecsemőknél, és azt is érdemes tudni, hogy minél kisebb egy gyerek, annál nagyobb az esélye annak, hogy lázgörcs alakul ki nála. Tízből egy-két kicsinél fordul ilyesmi elő, és a tünetei egészen ijesztőek. A kisbabáknál azért javasolják nem túl magas láz esetén is a lázcsillapítást, mivel

eleve magas a pulzusszámuk,

és ha gyorsul a szívverésük, előfordulhat, hogy nem jut elég oxigén az a csecsemő agyába. Jó tudni azonban, hogy a feleslegesen beadott gyógyszer terheli a vesét és a májat.

És ezeket olvastad már?