Létrehozva: 2016.08.21.

Virágzik az illegális netes anyatej-kereskedelem!

Egész Budapestet összesen 25 anya látja el anyatejjel - leglábbis hivatalosan. Az állam a leadott anyatej literjéért 12 éve ugyanannyit fizet. Máshol ennél jóval többet kapnak érte a fejõ anyák.

Szerző Ripost

Keserves lehet mostanában Budapesten anyatejre váró újszülöttnek lenni! A Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomására hetek óta csupán 25 kismama adja le a felesleges anyatejét. Ez pedig nagyon kevés – mondta a %RIPOST%-nak Tasi Zsuzsanna, az állomás vezetője.

Eddig ez a negatív rekordunk. Ennek a 25 kismamának a lefejt tejéből kell ellátnunk 45 gyereket és hat kórházat is. A tejet elosztjuk, mindenki ugyanannyit kap, de nem tudjuk megjósolni, hogy holnap mennyi tejünk lesz. Ma 4 decit kapott minden gyerek.

Ennyi jut nekik. Nem túl népszerű ugyanis a tejadás Magyarországon. Nem is csoda, hiszen sok a macera vele. Hogy valaki tejadó legyen, rettentő szigorú feltételeknek kell megfelelnie. A sok kritérium meg sok vizsgálatot jelent. Ez akár egy hétig is eltarthat – magyarázza Tasi Zsuzsanna.

Bőrgyógyászhoz, háziorvoshoz kell menniük. Aztán tüdőszűrésre, székletvizsgálatra, majd HIV-szűrésre. Ha minden eredmény stimmel, adhatnak tejet.

Amennyi a csövön kifér. A leadással pedig negyedmillió forintot is kereshetnek fél év alatt. Hiszen ha napi 800 gramm leadásával és az állomások literenkénti 1800 forintos egységárával számolunk, akkor a kismama 43 200 forintot fejhet össze havonta, legálisan.


Feketén még jobban tejel az üzlet

Ennél sokkal jobban is kereshet az a kismama, aki nem "a köznek anyatejel". A közösségi oldalakon, netes fórumokon rengetegen adják-veszik az anyatejet. A literenkénti árat pedig gyakran egymásra licitálva srófolják fel a vevők.

Tóth Nikolett másfél évig élt a testéből. Miután megszületett a kisfia, annyi teje lett, amennyiből vétek lett volna nem pénzt csinálni. Átverte a rendszert. Jelentkezett tejadónak, ingyen megcsinálták neki az összes vizsgálatot, aminek az eredményei kitűnőek lettek. Így már referenciával árulhatta az anyatejét a neten.

Hetente volt átlagosan plusz 10-12 liternyi tejem volt. 2500 forintért vitték el literjét. Havonta 110-120 ezret is kerestem a felesleges tejemmel.

Volt, hogy licitáltak is rá. A végén pedig annak adta el, aki a legtöbbet fizetett érte. Nikolett vigyázott az egészségére, nem csak a vevők, hanem a saját babája miatt is.

Vidéken már hamisítják is

Bár a legtöbb kismama olyan tejadót keres, akinek papírjai is igazolják, hogy egészséges, rengetegen árulják úgy az anyatejüket, hogy a kivizsgálásokra nem mentek el.

Ennek ellenére mégis viszik. A szakember szerint pedig jobb vigyázni: vidéken már futottak bele hamisított anyatejbe is. Vagy felöntik vízzel, vagy pedig tehéntejjel, így növelve a mennyiséget. A babák, akik ilyen hamis tejet kapnak, meg is betegedhetnek. Ráadásul sokszor koraszülött vagy beteg csecsemőknek kell a tej.

Többet kellene fizetnie az államnak

Szakemberek szerint, ha az állam jobban fizetne az anyatejért, akkor kiküszöbölhetnék a már-már feketepiaci körülményeket. Július végén Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár bejelentette, hogy 2700 forintra növelik az anyatej literenkénti árát. De az erre vonatkozó jogszabályt még mindig nem módosították.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast