INSIDER

Világszenzáció: aranyra bukkantak Szegednél!

Csaknem száz éve nem találtak olyan aranytárgyat, mint amit egy Szeged környékén gombászó férfi adott le a közgyûjteménynek. A lelet egy 100 grammos arany lábvért, ami azóta a Móra Ferenc Múzeum birtokában van.
  • Szerző: Ripost

Igazi világszenzációnak számít, hogy egy gombászó férfi bronzkori aranyleletre bukkant. Fogas Ottó múzeumigazgató a leletet bemutatva elmondta, hogy utoljára az 1920-as években találtak hasonló jelentőségű aranyleletet. A múzeum kezdeményezésére a becsületes megtaláló komolyabb összeget kap majd.

Ezzel a múzeum azt szeretné üzenni, hogy mindenkinek jogi kötelezettsége a megtalált műkincs leadása, másrészt viszont megérdemelten kap komolyabb jutalmat, aki ilyen leletet talál – mondta dr. Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese a %%-nak - Maradtak még ránk a bronzkorból lábvértek, de mind bronz volt. Ez is a lelet különlegességét igazolja – tette hozzá.

A lábvértet mintegy 3000 évvel ezelőtt élt gazdag ember viselhette, akit a múzeumban „a Kárpát-medence Akhilleuszának” neveztek el. Az igazgatóhelyettes szerint akkora szenzációról van szó, hogy az aranylelet értéke felbecsülhetetlen.

„Egyszerű” aranyáron is 7 számjegyű lenne az értéke, de ennél jóval többről van szó. Horribilis összegeket megadnának ezért az európai piacon. Az pedig, hogy egy férfi gombászás közben bukkant rá, igazi csoda, ilyen 100 évente egyszer történik!

– magyarázta dr. Medgyesi Konstantin.

A műkincset június 24-én, a múzeumok éjszakáján a látogatók is megtekinthetik a Móra Ferenc Múzeum dísztermében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?