INSIDER

Vigyázz, lelőnek! Errefelé ne kirándulj Magyarországon!

Bár gyönyörû az idő, és az embernek kedve lenne egész nap a természetben sétálgatni - most mégsem tanácsos. Elkezdődött a szarvasok párzási időszaka, ez pedig a vadászoknak maga a kánaán. Jól ki is tiltották a kirándulókat sok erdőből!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem elég a sok párzó őz és vadbaleset az utakon, most még jobban vigyázni kell - de nemcsak az aszfaltcsíkon, hanem kinn a természetben is!

Nemcsak a párzó vadak izgatottak most, hanem a vadászok is:

szeptemberben kezdődik ugyanis a vadászati idény és a szarvasbőgés - vagyis a szarvasok párzási időszaka. Emiatt az ország több erdejében is részleges erdőlátogatási tilalmat vezetnek be.

A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura.

Ebben az időszakban ajánlatosabb elkerülni a kijelölt erdőket. A szarvasbőgés idejére meghirdetett erdőlátogatási tilalmat a te érdekedben vezették be! Ezeken a területeken ugyanis szeptemberben a vadászok veszik át az irányítást, és véletlenül golyóba szaladhatsz...

Mutatjuk, hová nem tanácsos menni, mert a vadászok csőre töltött fegyverrel várják a szarvasokat.

A Veszprém megyei erdőkben a VERGA Zrt. területén nem érdemes kirándulni, a Mecsek több részén, a MECSEKERDÕ Zrt. területén, de a sárszentágotai erdőben, a VADEX Mezőföldi Zrt. területén sem.

A bakonyi erdőkben, a Bakonyerdő Zrt-hez tartozó nyirádi, sümegi, tapolcai, zalahalápi, lesenceistvándi, lesencetomaji és uzsai erdőkben is vadásznak majd.

Ezen kívül a Somogy megyei Kaszó erdeiben, a Kaszó Zrt. területén sem lesz jó ötlet sétálgatni.

Ez a lista nem teljes, itt lehet ellenőrizni, hogy újabb helyekkel bővült-e.

Kirándulás előtt mindenképpen érdemes rákérdezni a helyi erdőgazdálkodóknál, hogy ott lőhetnek-e ránk...

A törvény szerint az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, ha az az életet vagy a testi épséget veszélyezteti, valamint az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti vagy akadályozza.  Vadászatkor pedig a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdő egyes részeinek a látogatását.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?