Létrehozva: 2019.05.26.

Vigyázz, így vesz le a fapados légitársaság

15 éve vannak Magyarországon - büszkélkedik a Wizz Air. De az elmúlt 15 év a folyamatos drágulásról és az egyre furcsább lehúzásokról szól. Hol van már a normál díjas ügyfélszolgálati telefonszám, az érkezési sorrendben történõ helyfoglalás vagy az 55x40x20 centis kézipoggyász?

A repülés mindenkié – hangzik a Wizz Air mottója, mellyel legutóbb péntek reggel ment szembe a cég. Mint egy utas írta a Facebook egyik zárt, utazós csoportjában, a Budapest–Barcelona járaton túlfoglalás volt, emiatt a családi nyaralásuk került veszélybe. A %Ripost% megtudta, hiába volt érvényes jegye, a panaszos nő fia már nem fért fel a gépre, így ő legkorábban csak ma utazhat a többiek után.

A túlfoglalás meglepő módon legális dolog: ilyenkor több jegyet adnak el, mint ahány hely van, arra játszva, hogy úgysem jön el minden utas... A ma már 94%-os telítettséggel repülő Wizz Airnél lassan bevett dolognak tűnik az ilyen bosszúság.Ez a légitársaság indulásának első éveiben még ismeretlen volt. Ma már a bevétel felét nem a repülőjegy, hanem az egyéb sarcok teszik ki. A %Ripost% összeszedte, mi minden változott az utasok kárára.

 

15 centivel kisebb lett az ingyenes kézipoggyász

Ki hinné, hogy még 2012-ben is 55x40x20 centi volt a fedélzetre ingyenesen felvihető kézipoggyász mérete , szemben a mostani 40x30x20-as mérettel?! S nem csak a méretek, de a súlyhatárok és a tarifák is rengetegszer változtak az évek folyamán. 2010. április 1-jétől még 4125-8250 forintot kellett fizetni egy legfeljebb 32 kilós bőrönd feladásáért, online vagy a reptéren. Két évre rá az utazási szezon és a menetidő alapján 15 és 25 euro közötti poggyászdíjat kellett fizetni. Jelenleg szezontól és súlytól függően 9 és 120 euró (3000-39 000 forint) közötti összeget kell fizetniük az utasoknak, ez különböző csomag- és egyéb ajánlatokkal némiképp csökkenthető.

Sok ezerért lehet egymás mellé ülni

Sokáig bárki bárhova ülhetett a Wizz Air gépein, csak azoknak volt némi előnyük, akik extra díjat fizettek az elsőbbségi beszállásért, később pedig a gép első sorait is csak azok tölthették meg, akik ezért a zsebükbe nyúltak. Ezt szabályozta előbb a cég úgy, hogy foglaláskor felállított egy ülésrendet, melyen – némi plusz pénzért – a szabadon álló helyek függvényében változtathattak az utasok. Ma pedig a cég – a 14 éves gyerekkel együtt utazó felnőtt kivételével – garantáltan szétülteti azokat, akik nem fizetnek a fix ülőhelyért. S hogy mennyit? Az összeg, személyenként és irányonként akár 50 euró (16 ezer forint) is lehet a repülőjegy árán, illetve az esetleges poggyászdíjon felül!

Ahogy a fenti példa mutatja, egy találomra kiválasztott járatnál azért, hogy a gép elejébe, egymás mellé ülhessünk, egyikünk az ablak mellé, az oda-vissza útra összesen 16 500 forintot kért a cég, a repülőjegyek árán felül.

 

 

Ötezret is fizethetsz a telefonos segítségért

Annak idején normál díjas telefonszámon lehetett hívni a Wizz Airt.A cég 2008-ban döntött úgy, hogy emelt díjassá teszi a szolgáltatását. A percdíj ma már 250 forint, mobilhálózatról pedig még több lehet, de hogy mennyivel, arról hallgat a cég.

Bár „ha különleges segítség, illetve járatkésés, járattörlés vagy visszautasított beszállás ügyében keres minket, nem kell kifizetnie a telefonos ügyfélszolgálat tranzakciós díját”. Ha viszont az adott ügy online is intézhető, a telefonos ügyfélszolgálat 5050 forintos tranzakciós díjat számít fel!

 

Emelkedtek a fedélzeti árak

A Wizz Air 2008-as és idén áprilisi magazinjában található árakat összevetve látszik, hogy számos termékért többet kell fizetni. A Snickers ára 1 euróról 1,5-re emelkedett (490 forint), a teáért két euró helyett 2,5-et kérnek (815 forint), a forró csoki 2,5-ről 3 euróra drágult (980 forint), akárcsak a kis Pringles burgonyachips és a Croissant. Az alkoholoknál a sör 4-ről 4,5 euróra ugrott, a borok 3,5-ről 4,5 euróra (1470 forint), a tömények pedig kivétel nélkül 4-ről 5 euróra drágultak (1630 forint).

 

 

Karám helyett kényelem

Aki Bécsből indul, annak nem kell a karámként is emlegetett bádogterminálban ácsorognia, ráadásul nem egy esetben jóval olcsóbban repülhet, még úgy is, hogyha beleszámolja az osztrák fővárosig való eljutás költségeit is. Például az általunk nézett – ez azóta a dinamikus árképzés miatt változhatott – Larnaca, augusztus 11-ei indulással és 18-ai érkezéssel, két fő részére Budapestről 173 780 forint, Bécsből 117 414 ezer forint...

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen hazugságokat terjesztenek VV Fanniról

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

ripost.hu

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható

INSIDER

Jó híreket kapott a drukkerlány, aki a kemoterápia miatt ajándékozta el a meccsjegyét