INSIDER

Veszélyes gyerekjátékokra hívták fel a figyelmet a gyermeknap kapcsán

70 játéküzlet és webáruház kínálatát vizsgálták meg a fogyasztóvédők.
  • Szerző: Ripost

A gyermeknap kapcsán Keszthelyi Nikoletta ismertette, hogy majdnem 70 játéküzlet és webáruház kínálatát vizsgálták meg a fogyasztóvédők és a szaktárca IT laboratóriuma. A kifogásolt árucikkek körében tipikus hibaként jelent meg az aktuális kereskedelmi forgalomban lévő játékoknál, hogy sok esetben hiányoznak a termékről a figyelmeztető és biztonsági feliratok, némely játékon viszont megtalálható ez a címke, ám az sokszor csak idegen nyelven olvasható.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Több alkalommal kellett etetőszékeket és utazóágyakat visszahívni a forgalomból - írja a Magyar Nemzet.

„A játékok minősége évről évre javul, habár tavaly majdnem minden második játékot még mindig kifogásolhatónak tartottak az ellenőrök, főképp fulladásveszély és káros vegyi anyagok miatt. Súlyosabb esetekben a vásárlóktól is vissza kellet hívni termékeket" – idézte fel Keszthelyi Nikoletta.

Gyerekek

A kép illusztráció Fotó: Pixabay.com

A határon is ellenőriztek

A minisztérium a vámhatósággal is együttműködik, így már a határon is megvizsgálhattak csaknem 170 ezer játékot. Túlnyomó részüket meg is kellett semmisíteni, amivel a hatóságok ezzel nem csupán a belföldi vásárlókat óvták meg, hanem más országok fogyasztóit is, hiszen a termékek így nem juthatott tovább az EU-tagok közös piacára. Az idei ellenőrzések kapcsán megemlítette, hogy új termékeket is bevontak a vizsgálatokba, az eddigi 40 mintavétel vegyipari vagy mechanikai vizsgálatán 9 termék bukott meg, amelyek már ezek sem kerülhetnek a vásárlókhoz.

Megbízhatóbb a hazai termék

Egész Európában rengeteg hamisított játék kerül forgalomba. Ezek nem csupán a gazdaságnak okoznak kárt, hanem a fogyasztóknak is, mivel jelentős részük gyenge minőségű – Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese. Kiemelte, hogy az eredetiséget ezért mind a vásárlóknak, mind a forgalmazóknak ellenőrizniük kell a csomagolás, a védjegyek és más jelzések alapján. Úgy vélte, a magyar gyártók, a belföldi játékmanufaktúrák termékei biztonságosak, így elsősorban ezeket ajánlják a családok figyelmébe.

És ezeket olvastad már?