INSIDER

Veszélyes álhírek terjednek az oltásról

Megérkezett a koronavírus elleni oltás, és vele az újabb és egyre cifrább álhírek. Az interneten úgy terjed a hülyeség, mint a vírus: „nem is hagyták jóvá az oltást”, „többen belehaltak”, „agyhártyagyulladást okoz”, a leggyakoribb pedig, hogy „képtelenség ennyi idő alatt megbízható oltást kifejleszteni”. A Ripost utánajárt, mi az igazság.
  • Szerző: Ripost

Álhír:

„Fontos felismerni, hogy a Pfizer Covid vakcinát az FDA nem hagyta jóvá. Csak a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt (EUA) kapta meg, vagyis az oltóanyag nem ment át a szokásos eljáráson” – írják egy furcsa cikkben egy magyar weboldalon, amit aztán lelkesen osztogatnak a Facebookon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

Valóság:

Valójában az amerikai-magyar fejlesztésű oltóanyag az első vakcina, amit engedélyeztek az Egyesült Államokban már december 12-én. Sőt, az FDA – az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság – 95%-os hatékonyságúnak minősítette az oltóanyagot. December 21-én kapott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a Pfizer-BionTech vakcinája, amivel most Magyarországon is oltanak.

Álhír:

A Moderna vakcinájába még azok is belehaltak, akik placebót kaptak. „Néhány eltérés között szerepelnek a „cseresznyeválogatott” résztvevők, hogy elérjék a kívánt eredményeket az EUA megszerzéséhez, valamint a vizsgálatokban összesen 13 haláleset – 6 az oltott csoportban és 7 a placebóban” – jegyzi ugyanaz az oldal.

Fotó: Facebook

Valóság:

A placebónak a kísérletekben pont az a lényege, hogy hatóanyag nélküli oltást, gyógyszert kapnak az alanyok, ami legfeljebb pszichológiai hatást válthat ki, halált semmiképp nem.

Álhír:

Terjed az interneten egy fotó, amelyen több tucat súlyos betegség van felsorolva, többek közt agyhártyagyulladás, agyvérzés, trombózis – sőt, a halál is. Mindezt úgy tálalják, mint az összes koronavírus elleni vakcina lehetséges mellékhatását.

Fotó: Facebook

Valóság:

Ez nem a mellékhatások listája, hanem egy úgynevezett „utánkövetési lista”, amely azt tartalmazza, milyen mellékhatásokat vizsgál az FDA, és ehhez milyen adatbázisokat használ. A szakemberek aláhúzzák: ez minden oltásra és gyógyszerre vonatkozik.

Álhír:

A vírustagadó Gődény támogatói és az általuk alapított Facebook-csoportok folyamatosan azt sulykolják, hogy ennyi idő alatt nem lehet megbízhatóan kifejleszteni egy vakcinát és ezzel azokat is elbizonytalanítják, akik egyébként oltáspártiak.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett vakcinát

Valóság:

A Pfizer-BionTech vakcina alapjául szolgáló eljárás, az mRNS-technológia már tavaly készen volt, azt egy magyar tudós, Karikó Katalin és tudóstársai korábban kifejlesztették. Egyik munkatársa, a Pennsylvania Egyetem víruskutatója, Pardi Norbert tegnap arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy éppen az influenza elleni oltás továbbfejlesztésén dolgoztak.

„Annak, hogy a technológia nem tudott kibontakozni a korábbi években, az az oka, hogy nem volt rá égető szükség, így komolyabb anyagi forrás sem. A járvány kitörése az mRNS vakcinák fejlesztését évekkel előrehozta. Idén ugyanis kaptunk mindent: pénzt, paripát, fegyvert... olyan irdatlan mennyiségű pénz és akarat összpontosult erre, hogy ez nagyon előre vitte a dolgokat” – mondta a kutató.

 

És ezeket olvastad már?