INSIDER

Veszélyes akadály fenyegeti a gyanútlan autózókat a Blaha Lujza téri kereszteződésben

A budapesti taxisok már nevet is adtak a komoly veszélyt rejtő úthibának: „hullámvasút”. Erre jobb ha minden közlekedő odafigyel.
  • Szerző: Ripost

Akár komoly károkat is okozhat a gyanútlan autósnak a Blaha Lujza téri kereszteződésben éktelenkedő veszélyes bukkanó.

A Metropol kint járt a helyszínen, ahol azonnal kiszúrták a baj forrását: a felbontott, majd szakszerűtlenül visszahelyezett villamossínek nincsenek egy szintben az útburkolattal. A szintkülönbséget hevenyészett aszfalttoldásokkal próbálták eltüntetni, sikertelenül.

Blaha Lujza téri kereszteződés
Fotó: Metropol

A bukkanó miatt minden autó „bólogat”, amikor átmegy rajta. Ráadásul sem tábla, sem útburkolati jelzés nem figyelmeztet a veszélyre, ezért a Rákóczi útról a kereszteződésbe behajtva az úthiba gyakorlatilag láthatatlan. Mire pedig észrevenné a sofőr, már túl késő. A veszélyes bukkanón naponta autók százai hajtanak át.

Prekovics Zsolt, futóművekre specializálódott autószerelő szerint egy ilyen bukkanónál már 30 km/h sebességnél is kaphat lengéscsillapító egy olyan ütést, ami miatt elkezdhet folyni belőle az olaj. Így egy-két hét után jó eséllyel cserélni kell őket, ami akár 100 ezer forint is lehet.

Veszélyes a rosszul kijavított úthiba
Fotó: Metropol

„Ha valaki – mondjuk éjszaka – 50 km/h sebességgel hajt rá a bukkanóra, és rossz szögben kapja el, a hirtelen ütés miatt durrdefekt is történhet. Ez főként a drágább sportautóknál fordulhat elő, ahol a gumiknál nagyon kicsi a peremmagasság. További komoly baleseti forrás, hogy egy hirtelen fékezésnél bukkanón áthaladó jármű fékútja akár több méterrel is megnőhet” – mondta a szakember a lap felkeresésére.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiszai vagy dunai? Melyik a legjobb halászlé?
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?