INSIDER

Veszélyben az egész ország: perceink vannak hátra, amíg jégesővel lecsap a vihar

Az OMSZ által kiadott első fokú riasztás az egész országra érvényes.
  • Szerző: Ripost

Az egész ország területére érvényes riasztást adott ki az Országos Meteorológia Intézet.

A figyelmeztető előrejelzés szerint gyakorlatilag bárhol kialakulhatnak zivatarok. Kísérőjelentségként viharos szél (60-70 km/h) és apró szemű jég (<1 cm) társulhat a zivatarokhoz, ugyanakkor a Dunántúl nyugati felén intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez akár 2 cm feletti jég és 80 km/h körüli szélroham társulhat.

Elsőfokú riasztás 5.25-re
Fotó: OMSZ

Az időjárás május utolsó hetére nem sok jót tartogat a számunkra, a napsütés mellett többször is várhatók záporok, zivatarok.

Hétfőn egyre több helyen várható zápor, zivatar. A szél többfelé megerősödik, intenzívebb záporok, zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak. A leghidegebb órákban 5-11 fok lesz. Napközben 17-21 fokig melegszik a levegő, de a tartósabban felhős tájakon egy-két fokkal hűvösebb is lehet.

Kedden a több-kevesebb napsütés mellett több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Sokfelé lesz erős a szél. A minimumhőmérséklet 6-11, a maximumhőmérséklet 16-21 fok között valószínű.

Szerdán is több órára kisüt a nap, de helyenként kialakulhat kisebb zápor, esetleg zivatar. A Dunántúlon néhol még erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-11, a legmagasabb hőmérséklet 18-23 fok között várható.

Csütörtökön északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, de főként a keleti tájakon még több órára kisüt a nap. Elsősorban a Dunántúlon lehet számítani záporok kialakulására, esetleg zivatar is előfordulhat. A szél több helyen megélénkül, néhol meg is erősödik. A minimumhőmérséklet 5-13, a maximumhőmérséklet 18-24 fok között valószínű.

Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett elszórtan alakulhat ki záporeső, néhol zivatar. A szél élénk, helyenként erős lesz. A leghidegebb órákban 6-13 fok lesz. Napközben 16-24 fokig melegszik a levegő.

Szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett elszórtan várható zápor, néhol zivatar. A szél megélénkül, néhol meg is erősödik. Szombaton a minimumhőmérséklet 7-13, vasárnap 7-14 fok között alakul. A maximumok mindkét nap 16-24 fok között alakulnak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?