INSIDER

Végre egy helyen a magyar filmek, hiánypótló honlapot indítottak

Az online filmlexikon a legfontosabb magyar filmeket gyűjti egy helyre, ahol az alkotásokra és nem az alkotókra helyezték a hangsúlyt.
  • Szerző: Ripost

Magyar filmek a kezdetektől napjainkig címmel online filmlexikont indított a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, az MMA alelnöke a lexikon keddi budapesti bemutatóján hangsúlyozta: a www.mmalexikon.hu címen elérhető kiadvány komoly hiányt pótol azzal, hogy a filmek felől közelíti meg a tárgyát, hiszen bármennyire is fontosak az alkotók, a legfontosabbak maguk a filmek.

Gelencsér Gábor, a lexikon szerkesztőbizottságának vezetője elmondta, hogy nem csupán a játékfilmekre, hanem a többi filmes műfajra is figyelmet fordítottak, csupán a televíziós filmek maradtak ki.

A válogatás fő szempontja az esztétikai megközelítés volt, de néhány film társadalom- és intézménytörténeti megfontolásból került be a válogatásba, továbbá az 1945 előtti filmeket is kiemelten vizsgálták – jegyezte meg – írja az MTI.

Összesen 300 játékfilm, 75 dokumentumfilm, 30 rövidfilm, 25 kísérleti, 10 ismeretterjesztő és 50 animációs film szócikkét tervezik megírni, ebből eddig száz szócikk készült el.