INSIDER

Végre egy helyen a magyar filmek, hiánypótló honlapot indítottak

Az online filmlexikon a legfontosabb magyar filmeket gyűjti egy helyre, ahol az alkotásokra és nem az alkotókra helyezték a hangsúlyt.
  • Szerző: Ripost

Magyar filmek a kezdetektől napjainkig címmel online filmlexikont indított a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, az MMA alelnöke a lexikon keddi budapesti bemutatóján hangsúlyozta: a www.mmalexikon.hu címen elérhető kiadvány komoly hiányt pótol azzal, hogy a filmek felől közelíti meg a tárgyát, hiszen bármennyire is fontosak az alkotók, a legfontosabbak maguk a filmek.

Gelencsér Gábor, a lexikon szerkesztőbizottságának vezetője elmondta, hogy nem csupán a játékfilmekre, hanem a többi filmes műfajra is figyelmet fordítottak, csupán a televíziós filmek maradtak ki.

A válogatás fő szempontja az esztétikai megközelítés volt, de néhány film társadalom- és intézménytörténeti megfontolásból került be a válogatásba, továbbá az 1945 előtti filmeket is kiemelten vizsgálták – jegyezte meg – írja az MTI.

Összesen 300 játékfilm, 75 dokumentumfilm, 30 rövidfilm, 25 kísérleti, 10 ismeretterjesztő és 50 animációs film szócikkét tervezik megírni, ebből eddig száz szócikk készült el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?