INSIDER

Jó hír! Itt is elfogadják a védőoltást igazoló applikációt

Mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez védettségi igazolványát. Itt a lista, kik fogadhatják el a védőoltást igazoló applikációt.
  • Szerző: Ripost

Mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez védettségi igazolványát: egy friss rendelet alapján a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az intézkedés azért különösen fontos, mert segíti az utazások tervezését, hiszen senkinek nem kell attól tartania, hogy védettségi igazolvány hiányában, beoltva nem tud szállodába vagy étterembe menni. Az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről, azt azonban nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható. Mindenki elindulhat, akinek lefoglalt szállása, éttermi foglalása van, az applikációval látogathatók a fürdők, múzeumok is – minden, ahova igazolvány szükséges.

Egyre több ország fogadja el az oltási igazolványt

A védettségi igazolvány helyett több helyen elfogadják az applikációt is
Fotó: MTI

Az EESZT applikáció letölthető Androidos és iOS-es mobiltelefonokra, a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Az utazási kedv erősödését támasztják alá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai. Folyamatosan emelkednek a nyári hónapokra szóló foglalások. Már mindhárom hónapra több mint 1 millió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban, júniusra 1,2 milliót, júliusra 1,4 milliót, augusztusra 1,2 milliót.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?