INSIDER

Hamarosan már mobilos alkalmazással is igazolhatjuk a védettségünket

A hamarosan elérhető EESZT-mobilalkalmazás egyszerű és kényelmes megoldást kínál a koronavírus elleni védőoltások igazolására.
  • Szerző: Ripost

A plasztikkártya mellett hamarosan egy mobilalkalmazással is igazolhatjuk, hogy be vagyunk oltva koronavírus ellen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Aki a koronavírus elleni védőoltását megkapta, oltottságát – az oltási igazolvány mellett – elektronikus applikációval is igazolhatja majd” – tudta meg a Koronavírus Sajtóközponttól a Magyar Nemzet. Hozzátették: az alkalmazás az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az illető koronavírus elleni védettségét. Az app az oltott nevét, az érintett taj-számát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg, az adatok hitelesítése pedig QR-kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással (EESZT Covid Control) lehet majd ellenőrizni.

Három nagy gyártó verseng egymással.

Mobilalkalmazással is igazolhatjuk a védettségünket (Illusztráció: pixabay.com)

Az alkalmazás használatához az applikációt az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell. Ehhez be kell lépni az EESZT lakossági portáljára KAÜ-azonosítással (ügyfélkapu, e-személyiigazolvány, telefonos azonosítás), ahol a regisztráció néhány lépését elvégezve az alkalmazás használatra kész.

A regisztráció során meg kell adni egy hatjegyű PIN-kódot, a mobileszközön ugyanis az alkalmazás használatához csak ezt a PIN-kódot kell használni.

Mindezek után a regisztrált felhasználó már alkalmazhatja is az appot, melynek használata pofonegyszerű:

  • a bejelentkezés a hatjegyű PIN-kóddal;
  • a Covid-oltásigazolás nevű menüpont kiválasztása;
  • amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek az arról szóló információk.

A Koronavírus Sajtóközpont ugyanakkor felhívta a figyelmet a plasztikkártya és az app közötti fontos különbségre. Bár mindkettő alkalmas az oltás tényének az igazolására, a korábbi betegségből eredő védettséget – az érvényes jogszabályok szerint – csak a plasztikkártya jelzi.

Ha valaki nem rendelkezik védőoltással, annak hiányát az alkalmazás egyértelműen jelzi majd.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?