INSIDER

Varga Judit: „Csak kibújt a szög a zsákból”

Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság elismerte: azt sérelmezi, hogy Magyarországon nem engedik be az „LMBTQ-lobbit” az iskolákba, óvodákba.
  • Szerző: Ripost

Varga Judit „Csak kibújt a szög a zsákból” címmel írt a Facebook-oldalán arról, hogy mi áll az Európai Bizottság csütörtökön megküldött hivatalos felszólításában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Varga Judit: Csak kibújt a szög a zsákból

Varga Judit
Fotó: Facebook

„Az Európai Bizottság eddig tagadta, de a hivatalos felszólítás egyértelművé teszi, a testületnek az a baja a gyermekvédelmi törvénnyel, hogy az megtiltja mindennemű szexuális propaganda terjesztését, így az LMBTQ-szervezetek és aktivisták tevékenységét az óvodákban és iskolákban” – közölte a miniszter.

„A Európai Bizottság szerint az a tilalom, amelynek értelmében 'a szexuális kultúráról, a nemi életről, a nemi irányultságról, valamint a szexuális fejlődésről szóló foglalkozások' az oktatás keretében nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása vagy a homoszexualitás népszerűsítésére, sérti az uniós szolgáltatások szabad áramlását” – írta Varga Judit.

„A népszerűsítés (azaz propaganda) tilos, és ez fáj a bizottságnak!” – jelentette ki.
A miniszter szerint a testület azt sérelmezi, hogy Magyarországon nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult.

„Nálunk nem lehet beengedni az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba” – írta, hozzátéve: „ezek alapján, remélem, hogy a hazai és nemzetközi sajtó korrigálja a tegnap széles körben terjesztett álhíreit.”

„Tavaly Németország, most pedig Lengyelország bizonyította, hogy az uniós jog nem írhatja felül a nemzeti alkotmányos szabályokat, nem terjeszkedhet túl a nemzeti hatáskörökön” – írta egy másik bejegyzésében az igazságügyi miniszter.

„A lengyel alkotmánybíróság tegnapi döntésével elejét vette a lopakodó uniós hatáskör-átruházásnak, mikor alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozással szemben.

Fontos, hogy a tagállami alkotmánybíróságok vizsgálhassák, hogy az uniós intézmények – ideértve adott esetben a Bíróságot is – az uniós szerződések által rájuk ruházott hatásköri keretek között járnak-e el,

illetve, hogy az uniós jogi aktusok vagy európai bírósági határozatok nem ütköznek-e a nemzeti alkotmányok alapvetéseivel” – húzta alá a miniszter.

„Az igazságszolgáltatás függetlensége fontos alapelv és demokratikus érték. Védelme elsősorban a nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége!” – zárta sorait Varga Judit.

Az eredeti bejegyzést itt tekintheti meg:

Két szlovén államtitkárral is találkozott Varga Judit

„A nap folyamán szerencsém volt találkozni Igor Senčar úrral, Szlovénia EU-ügyekért felelős államtitkárával, valamint Gašper Dovžan külügyi államtitkár úrral” – írta későbbi posztjában a miniszter.

A megbeszélések során áttekintették a szlovén elnökség prioritásait, az illegális migrációt, a környezetvédelem és az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat témaköreit is.

Varga Judit szerint örvendetes, hogy az EU-t érintő legfontosabb politikai kérdésekben Szlovénia és Magyarország azonos platformon állnak.

„A nap végén V4-es kollégáimmal egyeztettük a közép-európai álláspontokat, készülve a holnapi tanácsülésre” – írta a bejegyzés lezárásaképp az igazságügyi miniszter.

Borítókép: Facebook/Varga Judit

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?