INSIDER

Váratlan fordulat: már nem csak allergiásokra támad a parlagfű

Teát, olajat, virágesszenciát - egy sor, egészségesnek tûnő készítményt vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból, mert parlagfüvet tartalmaztak.
  • Szerző: RIPOST

Új és veszélyes trend jelent meg hazánkban. Sorra kínálnak különböző, parlagfüvet tartalmazó készítményeket a természetgyógyász-üzletek, bioboltok és egészségportálok. Ráadásul sokan hiszik, hogy leküzdhetik az allergiát, ha parlagfüvet vagy azt tartalmazó terméket fogyasztanak, sőt, van, aki ezt tekinti az új csodaszernek.

Csakhogy ma sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként sem nálunk, sem az egész Európai Unióban.

Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azonnali hatállyal elrendelte, hogy vonják ki a forgalomból a Zafír Ambrózia olajkapszulát, a Dr. Kmeth parlagfűteát és a Parlagfű-virágesszenciát. Múlt hónapban az Istenek eledele fantázianevű készítménnyel bukott le egy illegális parlagfűkészítményt forgalmazó vállalkozás.

Tőlünk indult a veszélyes divat

A NÉBIH hangsúlyozza: a parlagfű sejtmérgező hatását tudományos kutatások bizonyítják.  Ráadásul az egyik komoly kísérlet éppen Magyarországon, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetében történt. A kutatásban részt vevő Csupor Dezső docens készséggel nyilatkozott a %%-nak: "A parlagfű gyógynövényként történő hasznosítása Magyarországról indult, ám nincs semmiféle tudományos alapja, sőt, emberkísérletek sem történtek még..."

 

Hogy milyen fontos szerveket és milyen alattomos módon veszélyeztethet a parlagfű, kiderül a pénteki %% napilapból!

És ezeket olvastad már?