INSIDER

Változás jön, a reptér környékén élők maguk is tehetnek a zaj ellen

Újabb részletek derültek ki: zajmérő eszközöket osztanak, adott esetben pedig bírságot fizettetnek a légitársaságokkal.
  • Szerző: Ripost

„Éjfél és reggel öt óra között, a mélyalvási időszakban szinte teljesen megszűnik a repülőgép-forgalom Budapest felett,

a Liszt Ferenc-repülőtéren tervezetten nem szállhatnak fel és le repülőgépek észak-nyugati irányban” – jelentette be Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A XVIII. kerületben zajmérő eszközt osztanak, hogy a lakók is mérhessék a repülők hangerejét, a szigorítást megszegő légitársaságok pedig hatalmas bírságra számíthatnak. A fix zajmérő pontokat is megduplázzák, ezeknek a méréseit pedig egy mindenki által elérhető rendszerbe töltik fel.

Éjfél és hajnali 5 óra között a repteret csak délkeleti irányból közelíthetik meg a gépek, így nem a főváros felett repülnek majd át. Az utóbbi hónapok problémája főként a III., XIV. és XVIII. kerület lakóit érinti, ahonnan az eddigi panaszok jelentős része is érkezett: a legjellemzőbbek az álmatlan éjszakák, az amortizálódó ingatlanok és az egész éjjel vijjogó autóriasztók.

A légitársaságokra kiszabott büntetések a Budapest Airporthoz folynak be, de a pénzt csak a zajkárosultak megsegítésére lehet elkölteni, zajvédő burkolatokra és nyílászárócserére. A javaslatokat augusztus 15-én hagyják jóvá, onnantól 2 hónap türelmi idő lesz, mielőtt érvénybe lépnek.  

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?