INSIDER

Valóságos kincsre lelt a föld mélyén a MOL

Az Északi- tenger norvégiai részén talált jelentős mennyiségű ásványi nyersanyagot a MOL.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A hazai olajtársaság már régóta végez kutatásokat az Északi- tengeren, ezúttal pedig sikerrel jártak: a megtalált szénhidrogén vagyon 12 és 71 millió hordó olajegyenérték közöttitette közzé a cég.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

A közleményben az is olvasható, hogy a kút már felfedezett olajmezők közelében mélyült az Északi-tenger középső régiójában, Stavangertől 200 km-re nyugatra.

A fő fúrólyuk mellett két kiferdítő fúrás került mélyítetésre 126 méteres vízmélységben, az elért maximális tengerszinthez viszonyított kútmélység 2.652 méter lett.
A találat a triász korú Skagerrak homokkőben található, melyet sikeresen teszteltek szénhidrogénre. A kút kombinált maximum hozama, a felszíni létesítmény kapacitását figyelembe véve, 550,6 köbméter per nap (3.463 hordó kőolajegyenértékes per nap) volt. A fúrás során további kisebb szénhidrogén mennyiségeket is találtak néhány másik formációban.
A következő lépés a találat gazdaságossági értékelési fázisának elindítása, melynek része lesz többek között további lehatároló fúrások szükségességének mérlegelése, a mezőfejlesztési alternatívák
kidolgozása és az első termelés időzítése.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?